Pencarian mangsa banjir yang hilang diteruskan

FOTO : BERNAMA

KOTA KINABALU: Anggota penyelamat di Sabah masih mencari ramai mangsa yang hilang dan menemui mayat selepas beberapa siri insiden sejak beberapa hari lepas.

Dalam kes pertama, seorang kanak-kanak berusia 18 tahun ditemui mati di dalam kolam berhampiran Jalan Jalil Alip Batu 13, Sandakan, sehari selepas hilang pada Selasa (4 Jan).

Misran Bisara, ketua operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah, mengenal pasti mangsa sebagai Anas Ibrahim Abdullah, yang hilang pada 8.26 malam selepas gagal pulang dari ladang hutannya.

“Kami diberitahu dia pergi ke ladang bersama beberapa rakan untuk beberapa aktiviti riadah, tetapi dia dilaporkan hilang daripada kumpulan itu,” jelas Misran.

“Mayat Anas ditemui dalam kolam itu pada 8.30 pagi Rabu (5 Januari) dan diserahkan kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut,” katanya ketika dihubungi.

Di Ranau, pihak berkuasa sedang mencari seorang petani berusia 65 tahun yang tidak pulang ke rumah berikutan ekspedisi memburu sejak 1 Januari lalu.

Misran menyatakan bahawa Moijin Gamiyan pergi ke dalam hutan berhampiran rumahnya di Kg Tinanom untuk memasang beberapa perangkap haiwan sebelum keluarganya melaporkan dia hilang pada 4 Januari.

Beliau seterusnya berkata, pencarian seorang nelayan yang hilang di Kuala Penyu memasuki hari ketiga pada Rabu.

Mohammad Sharijan Sani, 39, hilang ketika menangkap ikan di pantai Kg Lambidan pada Isnin (3 Januari).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *