MURUG TURUG TERKENAL DENGAN JOLOKAN “SEVEN HEAVEN WATERFALLS”

Minangkob ,Tamparuli – Murug Turug Eco Tourism, disini sebenarnya terdapat 7 air terjun kesemuanya. Oleh sebap itulah tempat ini juga dikenali sebagai Heaven of Waterfall di Sabah. Namun untuk meneroka kesemua air terjun,pengunjung perlu untuk hiking sejauh 8km dengan laluan yang boleh dikatakan agak mencabar. Walau bagaimana pun, dari tujuh air terjun tersebut, terdapat 3 air terjun yang dekat, (pakej B) memerlukan hanya lebih kurang 30 minit perjalanan dari starting point. Dan berita baiknya adalah, ketiga-tiga air terjun itu merupakan yang paling besar dan memiliki keistimewaan sendiri. Oleh sebap itulah Murug Turug Eco Tourism dibahagikan kepada 3 pakej utama iaitu ;

1) Pakej A – 1 air terjun /3km return
2) Pakej B – 3 air terjun /4km return (top pakej )
3) Pakej C – 7 air terjun /8km loop trail (full trail)

Murug Turug Eco Tourism, disini sebenarnya terdapat 7 air terjun kesemuanya. Oleh sebap itulah tempat ini juga dikenali sebagai Heaven of Waterfall di Sabah. Namun untuk meneroka kesemua air terjun,pengunjung perlu untuk hiking sejauh 8km dengan laluan yang boleh dikatakan agak mencabar. Walau bagaimana pun, dari tujuh air terjun tersebut, terdapat 3 air terjun yang dekat, (pakej B) memerlukan hanya lebih kurang 30 minit perjalanan dari starting point. Dan berita baiknya adalah, ketiga-tiga air terjun itu merupakan yang paling besar dan memiliki keistimewaan sendiri. Oleh sebap itulah Murug Turug Eco Tourism dibahagikan kepada 3 pakej utama iaitu ; 1) Pakej A – 1 air terjun /3km return 2) Pakej B – 3 air terjun /4km return (top pakej ) 3) Pakej C – 7 air terjun /8km loop trail (full trail)

Kumpulan Hikers yang menamakan diri mereka BFF Sabah CAN (Culture-Adventure-Nature), BFF CAN ini bermula dari minat yg sama dua sahabat baik, Beverley Natalie Koh & Flora Dingkim. Keahlian group ini seramai 20 ahli yang sebenarnya diasaskan adalah untuk lebih kepada untuk memberi semangat dan motivasi kepada golongan wanita di luar bandar untuk percaya kepada diri sendiri dalam mengubah nasib hidup ke arah yang lebih baik . Beverley Natalie Koh Yang juga Zandi Tavanus Membakut 2023, berkongsi cabaran yang dihadapi dalam Trail Murug-Turug agak mencabar berbanding tempat-tempat yang pernah mereka pergi sebelum ini.tapi memang kawasan ini sangat indah dan menarik untuk dikunjungi oleh pencinta alam sekitar.Dengan Jolokan “7 Heaven Waterfalls” .Bagi yang belum boleh mencuba sendiri pengalaman yang memang pasti mengamit untuk datang kembali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *