Sabah melancarkan rancangan untuk menarik pelaburan minyak dan gas

Usaha kerjasama: Hajiji (tengah) dan Mohd Bakke (tiga dari kanan) memegang HOA selepas ia ditandatangani di Kota Kinabalu. โ€” Bernama

KOTA KINABALU: Sabah telah merangka pelan induk gas, yang dijangka membantu membawa lebih banyak pelaburan minyak dan gas ke negeri ini.

Pelan induk itu, yang disahkan oleh Kabinet negeri Oktober lalu, menonjolkan tiga peluang pelaburan berbeza untuk sumber gas asli Sabah dengan yang pertama ialah pembinaan loji gas asli cecair (LNG) dengan kapasiti dua juta tan setahun di Sipitang Oil dan Taman Perindustrian Gas.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata kemudahan LNG itu, yang akan menjadi yang pertama di negeri ini, akan memberi peluang kepada Sabah mengembangkan pengedaran LNGnya ke seluruh negeri melalui aktiviti seperti sistem saluran paip maya.

Ia akan membolehkan lebih banyak perniagaan perindustrian dan komersial menggunakan gas asli sebagai sumber tenaga yang lebih bersih, katanya semasa pelancaran pelan induk itu di bangunan baharu Menara Petronas 2 di sini semalam.

Beliau menambah bahawa kerajaan negeri juga akan mengambil peranan yang lebih menonjol dalam pemasaran dan pengedaran gas di Sabah, dengan 120 juta kaki padu standard sehari (MMscfd) gas akan disediakan untuk pembangunan industri utama di negeri ini.

Beliau berkata gas asli akan dibekalkan dari Terminal Minyak dan Gas Sabah di Kimanis dan Terminal Gas Sabah di Tuaran.

Sebagai tanda kemajuan hasrat ini, satu Perjanjian Utama (HOA) telah ditandatangani antara Sabah Energy Corporation Sdn Bhd dan Petronas untuk bekalan 70 MMscfd gas asli.

Pertukaran dokumen HOA yang ditandatangani sebelum ini untuk 50 MMscfd bekalan gas asli untuk kegunaan di Sabah turut disaksikan oleh Ketua Menteri.

Selain itu, Hajiji berkata pelan induk itu mengetengahkan satu set pilihan derivatif petrokimia untuk Sabah untuk menarik pelabur, berdasarkan keperluan pasaran dan prospek masa depan, dan memanfaatkan bahan mentah yang tersedia dalam negara.

Beliau berkata beberapa cadangan juga telah disyorkan untuk pelan induk yang merangkumi lebih banyak aktiviti cari gali gas asli bagi memastikan bekalan mampan.

Beliau juga berkata pelan pembangunan komprehensif untuk Sabah mesti dirangka bagi mewujudkan lebih banyak industri nilai tambah, termasuk pembangunan hiliran petrokimia.

Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang mesti dijadikan tapak pelaburan hiliran minyak dan gas utama Sabah pada masa hadapan, tetapi masih ada kerja yang perlu dilakukan untuk menjadikannya lebih menarik kepada pelabur, kata Hajiji.

Cadangan lain ialah mengenai keperluan untuk menilai bakat tempatan yang sedia ada dan menambah baik mereka bagi memenuhi keperluan industri minyak dan gas, pembuatan dan pembinaan, tambahnya.

โ€œSebuah entiti negeri mesti dikenal pasti untuk memantau pelaksanaan cadangan pelan induk gas Sabah,โ€ katanya.

โ€œPerkembangan ini adalah bukti usaha kerjasama antara Petronas dan kerajaan negeri untuk mengejar potensi penuh industri gas asli domestik secara mampan,โ€ katanya.

โ€œKami menghargai kerjasama Petronas dengan kami dalam pelan induk, termasuk usaha untuk merangsang ekosistem pelaburan yang menarik dan berdaya saing untuk pelabur.

โ€œAspirasi saya adalah untuk Sabah memperjuangkan tuntutannya yang sah dan melakar jalan yang memberi manfaat kepada rakyat Sabah dan generasi akan datang,โ€ katanya.

Terdahulu, Pengerusi Petronas Tan Sri Mohd Bakke Salleh berkata adalah menjadi kewajipan syarikat sebagai pemegang amanah sumber hidrokarbon negara untuk menyokong aspirasi Sabah untuk membangunkan industri gas aslinya secara mampan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *