Adun Sebatik nafi terima imbuhan RM10j untuk keluar dari Warisan

KOTA KINABALU:ย Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sebatik Hassan A Gani Pg Amirย pada selasa lalu menafikan dakwaan menerima imbuhan sehingga RM10 juta untuk bertindak keluar dari Parti Warisan Sabah (Warisan).

Beliau berkata keputusanย keluar parti dan menjadi ADUN bebas yang menyokong kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah dibuat tanpa paksaan atau tawaranย sebaliknya demiย kepentingan rakyat terutama di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sebatik.

“Dakwaan ini (mendapat imbuhan) satu dakwaan begitu liar, saya sudah jelaskan tindakan keluar parti iniย tidak mengubah langsung landskap politik termasuk menjadi penentu pembentukan kerajaan, kalau terima tawaran memang tidak ada,” katanya kepadaย pemberita di siniย hari ini.

Tangkap layar dari laman muka buku ADUN Sebatik.

Hassan ditemui di Kampung Rancangan Kalabakan bagi bertemu pemimpin akar umbi serta rakyatย dan berkata pertemuan itu adalah bagi menjelaskan keadaan sebenar berhubung tindakannya menjadi ADUN Bebas yang menyokong kepimpinan kerajaan.

“Kita sanggup terima cemuhan atau kata-kata tidak baik daripada netizen, korbankan maruah (sendiri) demi rakyat,” katanya sambil menambah selepas ini, beliau akan turut turun padang ke Pulau Sebatik serta tujuh Pusat Daerah Mengundi (PDM) lain untuk memberikan penerangan.

Mengulas tindakan Speaker DUN Datuk Kadzim M Yahya yang menolak surat peletakan jawatanย ADUN Sebatik yang diserahkan Warisan, Hassan berkata ia dibuat berlandaskan peruntukan perundangan sedia ada.

“Saya tandatangan surat itu sebelum menerima watikah sebagai calon, ketika itu saya tiada pilihan dan itu juga berlaku dengan calon lain yang menandatangani surat dan membaca aku janji.

“Surat ini selain tiada tarikh (ketika ditandatangan), ia hanya terdapat tandatangan saya sendiri tanpa membabitkan pihak kedua dan ini bermakna, saya boleh membatalkan surat itu sendiri tanpa perlu membabitkan pihak kedua,” katanya.

Pada 25 Feb lepas, Hassan dalam temu bual dengan Bernamaย mengumumkanย keluar Warisan kerana kecewa dengan kepimpinan parti itu yang dilihatnya lebih mengutamakan kepentingan politik berbanding isu rakyat yang terbeban dengan penularan COVID-19. – dailyexpress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *