Kluster baharu libatkan kumpulan berisiko dicatatkan di Tuaran

KOTA KINABALU: Satu kluster baharu COVID-19 dicatatkan hari ini di Sabah iaitu Kluster Kumpulan Berisiko melibatkan pusat penjagaan kebajikan Hope Village di Jalan Tambalang, Tuaran.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun berkata kluster berkenaan melibatkan seorang pelajar wanita  berumur 20 tahun yang sedang menjalani latihan praktikal di pusat jagaan itu dan tinggal di kuarters pekerja.

โ€œPelajar itu didapati positif melalui saringan bergejala pada 5 Mac lepas dan hari ini terdapat 40 kes baharu dicatatkan,โ€ katanya dalam kenyataan media di sini malam ini.

Masidi yang juga jurucakap COVID-19 negeri berkata kes baharu itu menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 60 kes positif daripada kluster terbabit hasil saringan ke atas 88 kontak rapat kepada kes indeks.

Beliau berkata siasatan lanjut masih berjalan dan pesakit yang positif telah diasingkan dan diberi rawatan sewajarnya.

Masidi berkata jumlah kes harian meningkat kepada 845 kes hari ini berbanding 796 kes semalam dan ia berpunca daripada jangkitan baharu yang meningkat di Kota Kinabalu, Penampang dan Tuaran.

โ€œRisiko dan ancaman penularan virus dengan cepat dan meluas tetap ada, semua lapisan masyarakat perlu mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) setiap masa,โ€ katanya. _ BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *