Komitmen PBS untuk GRS

KOTA KINABALU: Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menolak dakwaan di media sosial bahawa Datuk Seri Shafie Apdal akan kembali dan dilantik sebagai ketua menteri.

Ketua Penerangan GRS, Datuk Joniston Bangkuai mengatakan bahawa ini “perbincangan kosong” kerana kerajaan negeri GRS aman. “Tidak ada yang dapat dinafikan kerana tidak ada kebenarannya,” kata Setiausaha Agung Parti Bersatu Sabah (PBS).

Spekulasi mendapat sambutan pada hujung minggu Hari Raya setelah Shafie mencadangkan agar pihaknya lebih suka bekerja dengan PBS. Presiden PBS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili kemudian menyambut baik sikap presiden Warisan itu tetapi tidak membuat komitmen, hanya mengatakan bahawa mereka bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak demi kepentingan negara.

Ongkili mengulangi komitmen PBS untuk GRS di bawah Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Kerajaan negeri GRS memiliki majoriti selesa dari 48 kerusi dalam perhimpunan 79 kerusi sementara Parti Warisan Sabah dan rakannya memegang 30 kerusi. Satu kerusi kosong dan PBS mempunyai tujuh kerusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *