LEBIH BANYAK PUSAT SAINS DAN MARKER SPACE AKAN DIBERI KEUTAMAAN DI NEGERI SABAH”

Kuala Lumpur : YB Datuk Dr Haji Mohd Arifin Arif ,Menteri Sains ,Teknologi dan Inovasi Negeri Sabah bertemu Naib Presiden Kanan, Bahagian Pelaksanaan Projek & Teknologi (PD&T) PETRONAS Dato Bacho bin Pilong.

Bersama beliau Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS Dr Nasir bin Hj. Darman, Ketua PETRONAS Sabah & Labuan Puan Siti Ayu Haniza binti Abdul Wahab, Ketua Bahagian Oembangunan Modal Insan Tuan Syed M. Muhafiz bin Syed M. Bakar, Ketua Bahagian Sumber Manusia PD&T, Puan MariacTeo dan beberapa pegawai kanan PETRONAS

KSTI menjalin kerjasama yang baik dengan pihak PETRONAS yang membantu beberapa program Sains, Teknologi, Inovasi dan Ekonomi yang dirancang KSTI.

Antara bantuan PETRONAS ialah penubuhan Pusat Sains dan Makers Space di Perpustakaan Negeri Sabah Cawangan Keningau yang kini hampir siap.

Kita juga memohon agar penubuhan Pusat Sains Sandakan dan Tawau yang dirancang dapat dimulakan di tapak dalam kawasan kedua-dua perpustakaan berkenaan.

PETRONAS telah membantu dalam program Duta Guru STEM yang sehingga di tiga kohort melibatkan 78 orang guru Sabah dan Labuan.

PETRONAS juga telah membantu KSTI dalam latihan kursus kimpalan 6G dan penjaga jentera elwktrik di ILTP dan JPSM.

PETRONAS turut menjadi rakan strategik KSTI dalam Karnival Sains Sabah dan Jelajah Astronomi Pantai Timur Sabah.

Di kesempatan pertemuan itu kita meminta PETRONAS membina lebih banyak Pusat Sains dan Maker Space di sekolah-sekolah di Sabah.

Kita juga meminta PETRONAS melaksanakan inisiatif tenaga hijau.

Kita berharap PETRONAS meneruskan dan memperbanyak biasiswa kepada pelajar Sabah dan tawaran ke universiti Teknologi PETRONAS dan luar negara dalam bidang teknologi dan oil & gas.Bersama Naib Presiden Kanan, Bahagian Pelaksanaan Projek & Teknologi (PD&T) PETRONAS Dato Bacho bin Pilong. Bersama beliau Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS Dr Nasir bin Hj. Darman, Ketua PETRONAS Sabah & Labuan Puan Siti Ayu Haniza binti Abdul Wahab, Ketua Bahagian Oembangunan Modal Insan Tuan Syed M. Muhafiz bin Syed M. Bakar, Ketua Bahagian Sumber Manusia PD&T, Puan MariacTeo dan beberapa pegawai kanan PETRONAS KSTI menjalin kerjasama yang baik dengan pihak PETRONAS yang membantu beberapa program Sains, Teknologi, Inovasi dan Ekonomi yang dirancang KSTI. Antara bantuan PETRONAS ialah penubuhan Pusat Sains dan Makers Space di Perpustakaan Negeri Sabah Cawangan Keningau yang kini hampir siap. Kita juga memohon agar penubuhan Pusat Sains Sandakan dan Tawau yang dirancang dapat dimulakan di tapak dalam kawasan kedua-dua perpustakaan berkenaan. PETRONAS telah membantu dalam program Duta Guru STEM yang sehingga di tiga kohort melibatkan 78 orang guru Sabah dan Labuan. PETRONAS juga telah membantu KSTI dalam latihan kursus kimpalan 6G dan penjaga jentera elwktrik di ILTP dan JPSM. PETRONAS turut menjadi rakan strategik KSTI dalam Karnival Sains Sabah dan Jelajah Astronomi Pantai Tinur Sabah. Di kesempatan pertemuan itu kita meminta PETRONAS membina lebih banyak Pusat Sains dan Maker Space di sekolah-sekolah di Sabah. Kita juga meminta PETRONAS melaksanakan inisiatif tenaga hijau. Kita berharap PETRONAS meneruskan dan memperbanyak biasiswa kepada pelajar Sabah dan tawaran ke universiti Teknologi PETRONAS dan luar negara dalam bidang teknologi dan oil & gas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *