Daftar GRS demi memastikan kestabilan: Annuar

KENINGAU: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Liawan Datuk Annuar Ayub Aman (gambar) turut menyatakan sokongannya terhadap cadangan beberapa pemimpin dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang mencadangkan supaya gabungan itu didaftarkan secara rasmi sebagai sebuah entiti politik rasmi di negeri ini.

Jelas beliau usaha berkenaan adalah amat tepat bagi memperkasakan lagi gabungan itu sekaligus memastikan segala hala tuju dapat dilaksanakan dengan jayanya untuk rakyat di negeri ini.

Tambah beliau, ia juga dilihat dapat menyatukan semua parti di bawah satu panji yang diyakini mampu memberi kelebihan kepada GRS untuk menghadapi Pilihan Raya akan datang.

โ€œUsaha ini dapat memastikan kestabilan pembangunan dan kemajuan Sabah secara berterusan malah lebih giat lagi sejajar dengan hala tuju โ€˜Sabah Maju Jayaโ€™ yang dilancarkan oleh kerajaan negeri pimpinan GRS.

โ€œJusteru, sebarang usaha yang dapat mengukuhkan GRS wajar disokong semua pihak bagi memastikan segala perancangan yang akan, dan sedang dilaksanakan dapat memberi impak kepada ekonomi dan pada masa sama mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat di negeri ini,โ€ katanya.

Tambah Annuar lagi, langkah mendaftarkan GRS dapat memantapkan lagi gerak kerja semua parti dalam gabungan itu malah diyakini mampu meningkatkan keyakinan rakyat untuk GRS menerajui kerajaan negeri.

โ€œGRS sebelum ini terbukti mampu memberikan yang terbaik untuk rakyat di negeri ini berdasarkan sokongan semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) lepas dan usaha mendaftarkan GRS diyakini mampu membawa kepada kestabilan politik tempatan di negeri ini.

โ€œLihat sahaja Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang mendapat sokongan rakyat di negeri itu yang mana gabungan itu bangkit dengan mencatat kemenangan besar 76 kerusi daripada 82 kerusi dalam PRN ke-12 lalu, โ€ katanya.

Dalam pada itu, Annuar turut memuji kepimpinan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Noor kerana telah mengangkat kesejahteraan rakyat termasuk pembangunan ke negeri ini walaupun berhadapan dengan cabaran akibat wabak pandemik COVID-19.

Beliau berharap kebijaksanaan dan kewibawaan Hajiji dapat mengangkat Sabah ke arah yang lebih baik menerusi hala tuju SMJ yang meliputi pelbagai aspek yang mampu memberi manfaat kepada semua lapisan rakyat di negeri ini.

Antara pemimpin lain yang menggesa GRS didaftarkan termasuk Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Sabah, Datuk Seri Panglima Azizah Mohd Dun; Ketua Penerangan BERSATU Sabah, Khairul Firdaus Akbar Khan; Setiausaha Agung Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Joniston Bangkuai dan ADUN Nabawan Datuk Abdul Ghani Mohd Yassin.

Terbaru, Ketua Amada BERSATU Sabah Fairuz Renndan yang juga ADUN Pintasan turut mengesa agar GRS didaftarkan untuk kestabilan politik di negeri ini. – SBN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *