AirAsia mulakan penerbangan terus KK-Bangkok bulan depan

KOTA KINABALU: Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia dijadual memulakan perkhidmatan penerbangan terus antara Kota Kinabalu dan Bangkok, Thailand bulan depan.

Dalam kenyataan hari ini, Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah dalam berkata perkara itu telah dibincangkan oleh Menterinya, Datuk Jafry Ariffin dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat dalam pertemuan di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau turut bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Capital A, Tan Sri Tony Fernandes yang menzahirkan penghargaan kepada kerajaan Sabah di atas kerjasama selama puluhan tahun.

Jafry berkata, pihaknya mengalu-alukan usaha AirAsia dalam memperluaskan jaringan domestik mahu pun antarabangsa dengan pembukaan laluan penerbangan baharu terus ke negeri itu.

“Saya optimis dengan penambahan laluan baharu itu yang pastinya mampu menarik lebih ramai pelancong sekali gus merancakkan lagi industri pelancongan Sabah,” katanya dalam kenyataan itu.

Sehingga kini, penerbangan terus AirAsia dari Kota Kinabalu adalah ke Singapura dan Manila manakala Kota Kinabalu ke Korea Selatan pula menerusi syarikat penerbangan Jin Air.

Malah, kementerian itu menerusi Lembaga Pelancongan Sabah juga bekerjasama dengan AirAsia melalui aplikasi airasia Super App dalam mempromosi destinasi pelancongan menarik di Sabah.

“Pelancong boleh terus menempah pakej penerbangan dan hotel, pelbagai makanan dan pengalaman lain sebelum memulakan percutian,” katanya.

Jafry juga yakin platform agensi pelancongan dalam talian yang lebih pantas dan kukuh akan membolehkan industri pelancongan negeri berkembang lebih pesat.

-BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *