SIRIM, MTIB sokong penggunaan teknologi Industri 4.0 dalam sektor industri kayu tempatan

KUALA LUMPUR (Bernama): SIRIM Bhdย dan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) telah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) untuk menyokong industri kayu tempatan dalam mencapai tahap daya saing global dan pengeluaran efisien melalui teknologi Industri 4.0, mekanisasi dan automasi, pemindahan teknologi dan penggunaan teknologi hijau.

MoU tersebut antara lain, menekankan kepada kerjasama antara kedua pihak terutama dalam bidang teknologi merangkumi Industri 4.0; pembuatan mesin dan peralatan; tenaga boleh diperbaharui dan alam sekitar.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM, Datuk Ir Dr Ahmad Fadzil Mohamad Hani berkataย MoU berkenaan akan membolehkan SIRIM, melalui MTIB untuk bekerjasama dengan persatuan dalam penyediaan bantuan perundingan dan teknikal untuk membantu industri kayu di Malaysia.

Langkah itu merangkumi bidang teknologi, mengesyorkan cadangan dan rancangan intervensi untuk peserta industri kayu; dan promosi teknologi SIRIM serta penyelesaian inovatif atau penggunaan teknologi lain yang digunakan untuk kumpulan sasaran tertentu.

โ€œImpak dari projek itu akan menghasilkan penjimatan bersih hingga 60 peratus daripada keseluruhan kos tenaga untuk operasi pengeringan, yang dianggarkan bernilai RM230,000 setahun,โ€ katanya dalam satu kenyataan.

SIRIM akan memperkenalkan tiga intervensi teknologi untuk meningkatkan kecekapan tenaga, mengurangkan bil elektrik dan bahan bakar dandang menerusi inisiatif, ‘Pengeringan Tanur Kayu Malaysia Hybrid Tenaga Hijau untuk Masa Depan yang Mampan’  yang dilakukan bersama Persatuan Pengusaha Kayu-kayan dan Perabot Bumiputra Malaysia (PEKA).

Ketua Pengarah MTIB, Mohd Kheiruddin Mohd Rani berkata sektor industri kayu kini sedang menghadapi cabaran yang antaranya pandemik COVID-19, bekalan mentah tidak mencukupi, ketidakpastian senario ekonomi global, persaingan dan pergantungan yang tinggi terhadap pekerja asing serta produktiviti yang rendah.

โ€œTambahan pula, kekurangan pelaburan dalam inovasi, automasi, mekanisasi, penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialanย telah membatasi potensi pertumbuhan industri kayu,โ€ katanya lagi. – SUMBER: BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *