Kekuatan kolektif Asia dapat atasi cabaran

KUALA LUMPUR: Dengan Kekuatan kolektif rantau ini, segala cabaran yang hebat dapat diatasi, pada masa depan kata Tan Sri Datuk Seri Anifah Aman ketika menyampai ucaptama dalam Persidangan KL 2023 yang dianjurkan oleh Pusat Pembangunan Ekonomi dan Mampan (CESDAsia) dan Forum Dialog Global hari ini.

Dalam tema “Membina Pasaran Bersama Asia yang Berkongsi Kemakmuran,” Anifah merangkum aspirasi persidangan dan komitmennya untuk memupuk pertumbuhan ekonomi, kerjasama, dan inklusiviti.

“Kita harus memupuk ekosistem yang menggalakkan inovasi, keusahawanan, dan pelaburan. Kita harus melabur dalam pendidikan dan pembangunan kemahiran untuk membekalkan generasi muda dengan alat yang mereka perlukan untuk berjaya dalam era digital. Dengan memupuk budaya inovasi dan kreativiti, kita dapat mewujudkan potensi penuh ekonomi kita dan mencipta peluang pekerjaan yang mampan bagi rakyat kita.

“Langkah penting lain dalam mewujudkan wawasan ini adalah promosi perdagangan dan pelaburan berbilang hala dalam mata wang domestik di pasaran Asia dan di luar. Dengan mengurangkan kebergantungan pada mata wang Barat dan mengangkat mata wang kita sendiri, kita dapat memupuk kestabilan ekonomi yang lebih besar, serta menggalakkan transaksi rentas sempadan, dan membuka potensi penuh perdagangan di dalam Asia. Ini tidak hanya akan menguatkan ekonomi serantau kita tetapi juga meningkatkan kedudukan dan pengaruh global kita.

Tan Sri Datuk Seri Panglima Anifah Aman yang merupakan Penasihat Khas Perhubungan Luar Dan Pelaburan Asing Kepada Ketua Menteri Sabah dan merupakan Pengerusi Pelaburan Sabah (Sabah Invest) menegaskan bagi mengarungi kompleksiti landskap global, kekuatan kita terletak pada kepelbagaian, kebijaksanaan kolektif, dan komitmen kita terhadap kemakmuran bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *