Pidato Wadah Pupuk Semangat Patriotisme – Arifin

Kota Kinabalu : Pertandingan pidato wadah bagi memupuk semangat patriotisme dalam kalangan generasi muda.

Menteri Tugas-Tugas Khas, Datuk Dr Mohd Arifin Arif berkata selain memupuk semangat patriotisme, pidato juga mengasah bakat, keterampilan dan menampilkan keyakinan yang tinggi bagi melahirkan pemimpin berkaliber pada masa hadapan.

“Peserta membuat kajian fakta dan akan mempraktikkan kembali apa yang mereka sampaikan semasa berpidato di dalam kehidupan seharian mereka.

“Platform ini mampu melatih mereka melaksanakan sesuatu perkara berlandaskan ilmu pengetahuan sekaligus menjadikan individu mempunyai jati diri tinggi,” ujarnya semasa merasmikan Penutupan Pertandingan Pidato Kebangsaan Peringkat Negeri Sabah, di sini pada Selasa.

Pertandingan yang dianjurkan dengan kerjasama 24 Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) itu memfokuskan penglibatan pelajar peringkat sekolah rendah, menengah dan tingkatan enam tersebut mendapat 717 penyertaan sejak 25 Julai lepas.

Bagi kategori sekolah rendah, johan dan naib johan dimenangi pelajar Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina Siew Chin Lahad Datu iaitu Florina Mikayla Franky dan Juwita Jaclyn Ning Moktar.

Manakala tempat ketiga dimenangi oleh Nur Kaalishah Md Mazin dari Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Papar.

Sementara itu, johan kategori menengah yang turut membolot anugerah Pemidato Terbaik dimenangi oleh Muhammad Yasin Nizamuddin Roslan dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Arshad Kota Belud, naib johan Donald Stephen dari SMK Benoni Papar dan tempat ketiga dimenangi Amnah Nuha Sulin dari SMK Gadong Beaufort.

Pemenang tempat pertama kategori tingkatan enam pula dimenangi oleh pelajar dari SMK Abdul Rahim Kudat, Siti Khadijah Kamarudin, naib johan Nur Ain Farhana Asrul Syardi dari SMK Agama Kota Kinabalu dan tempat ketiga dimenangi oleh Mohd Zaim Fadil Mohd Jusdi dari SMK Agama Mohamad Ali Ranau.

Turut diadakan, satu majlis penyampaian Bantuan Ihsan Komputer (BAIK) kepada 70 orang pelajar telah memohon dan layak menerima bantuan komputer. -Penerangan Sabah – Jabatan Penerangan Sabah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *