Tidak perlu jadi batu api – Fairuz

KOTA KINABALU: Ketua ARMADA BERSATU Negeri Sabah, Fairuz Renddan menyelar kenyataan lantang dan biadap dari Ketua Pemuda UMNO Sabah, Ir. Abdul Aziz Julkarnain yang menuntut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk letak jawatan dan menyerunya untuk berhenti menjadi batu api.

โ€œAlasan beliau apa? Untuk tanggungjawab moral kerana gagal menghayati prinsip Rukun Negara โ€˜Kesetiaan Kepada Raja dan Negaraโ€™ dan โ€˜Keluhuran Perlembagaanโ€™.

โ€œSebelum menunding jari kepada pemimpin lain khasnya Perdana Menteri, adakah beliau (Ir. Abdul Aziz) sendiri menghayati dan memahami adab dan moral?,โ€ katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

Terdahulu, Ir. Abdul Aziz dalam satu kenyataan yang dikeluarkan beliau, turut menyeru Ahli-Ahli Parlimen UMNO, menteri-menteri, timbalan-timbalan menteri dan pemegang jawatan GLC untuk menarik sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan meletakkan jawatan serta merta, tidak berkompromi dan derhaka kepada Raja.

Hal itu berikutan kenyataan media yang dikeluarkan oleh Istana Negara tentang rasa dukacita KBDYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong tentang kenyataan yang dibuat di Parlimen pada 26 Julai berkenaan kerajaan telah membatalkan semua Ordinan Darurat yang dimasyurkan oleh Baginda sepanjang tempoh darurat walaupun belum diperkenankan oleh Baginda.

โ€œJika Menteri tersebut (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen & Undang-Undang, Datuk Seri Takiyuddin Hassan) telah memberikan kenyataan yang tidak tepat dan mengelirukan Ahli-Ahli Dewan Rakyat, maka sudah pasti itu adalah di atas kapasiti beliau sendiri dan adalah tidak wajar jika segalanya dikaitkan dan dilemparkan kesalahan serta hukuman kepada pimpinan Perdana Menteri.

โ€œJika kita di sini ingin menyokong ke arah kemaslahatan bersama, keharmonian negara dan rakyat, adalah wajar semua pihak bekerjasama dan bukan hanya membangkitkan isu menarik sokongan terhadap kerajaan PN, menggesa PM letak jawatan, menyeru ahli parlimen dari parti masing-masing tarik sokongan, letak jawatan dan sebagainya.

โ€œPada saat ini, keutamaan adalah untuk kemaslahatan dan kesejahteraan rakyat serta negara, sesuai dengan titah Baginda dan saya kira, tidak wajar beliau (Ir. Abdul Aziz) memainkan isu ini dan menjadi duri dalam daging, merosakkan penyatuan PN dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang mana UMNO juga merupakan antara rakan sekutu dalam pentadbiran,โ€ kata Fairuz lagi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pintasan itu juga menegaskan bahawa seorang pemimpin yang berwibawa adalah yang memberi buah fikiran dan tenaga untuk rakyat di kala semua dihimpit masalah akibat kemelut pandemik COVID19.

โ€œKalau kawan kita tu (Ir. Abdul Aziz) rasa beliau ada ciri-ciri seorang pemimpin muda yang berjiwa rakyat, ayuh sama-sama, jom ikut kita turun padang, lawat rakyat di semua kawasan, kita beri sumbangan, ramai rakyat kita dihimpit masalah kekurangan wang, hilang pekerjaan dan tiada makanan.

โ€œJika dia sanggup, ayuh bersama-sama ikut team saya, kita beramai-ramai turun lawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV), kita bantu sukarelawan di sana yang bersusah payah mengurus kelancaran di PPV, beri sumbangan dan penghargaan kepada mereka, jika masih tidak cukup dan terlalu banyak masa lapang, boleh ikut saya turut lawat kawasan saya juga, kita tengok di kawasan kampung-kampung, kita ajak semua rakyat, ambil maklumat mereka dan daftarkan mereka untuk vaksinasi COVID19 segera!,โ€ tegas Fairuz.

Tambah Fairuz, tanggungjawab pemimpin muda adalah menggerakkan anak muda untuk menjadi pelapis kepada pemimpin masa kini, menggunakan akal dan budi pekerti.

โ€œKita pemimpin, bukan perlu tunjuk pandai melalak-lalak, cari silap orang lain dan hentam, tapi kita kerja, jadi YB, yang bekerja, yang berkhidmat, bukan yang banyak cakap saja,โ€ ujar Fairuz lagi. – Sumber berita dipetik : Newsabahnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *