Sabah mengalu-alukan bantuan asing untuk perkembangan Sabah

KOTA KINABALU, 31 Dis — Ketua Menteri Sabah Datuk Hajiji Mohd Noor ketika temu bual bersama Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah (PPNS) di sini hari ini. –fotoBERNAMA

KOTA KINABALU : Kerajaan Negeri menghargai bantuan pertubuhan seperti Asean-Business Advisory Council Malaysia dalam menggalakkan pertumbuhan ekonomi Sabah selaras dengan matlamat Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ).

Menurut Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor, Sabah terletak secara strategik di tengah-tengah Kawasan Pertumbuhan Asean Timur Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA).

Sabah telah mendahului dalam menggalakkan lebih banyak kerjasama ekonomi melalui kerjasama sub-rantau, dan kami komited untuk melakukan bahagian kami untuk membantu rancangan kebangkitan berjaya, khususnya penubuhan Koridor Ekonomi BIMP-EAGA, tambahnya.

Menurut Ketua Menteri, Kerajaan Negeri meminta pertubuhan seperti Asean-BAC Malaysia untuk mendapatkan bantuan apabila berkaitan dan berkaitan.

“Sabah terbuka untuk perniagaan.” Pada 28 Julai, beliau menyampaikan ucapan khasnya melalui Zoom semasa mesyuarat perundingan Asean-BAC Malaysia dengan Kerajaan Negeri dan agensi. Kami mengalu-alukan pelabur serius untuk melawat Sabah untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang kami tawarkan dan membentuk kerjasama menang-menang,” katanya.

Majlis itu dihadiri oleh Tan Sri Dato’ Dr Munir Majid, Pengerusi Asean-BAC Malaysia, serta Ketua Pegawai Eksekutif Invest Sabah Datuk Madiyem Layapan, Ketua Pegawai Pelaburan Lembaga Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (Sedia) Kevin Ukang, dan Asean- ahli BAC Malaysia.

Asean-BAC Malaysia diwakili oleh tiga ahli majlis yang dilantik oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia. Asean-BAC Malaysia menghadiri semua sesi majlis dan perbincangan dengan pemimpin dan menteri Asean secara tetap.

Dalam menjangkakan rancangan pemindahan ibu negara Indonesia dari Jakarta ke Kalimantan Timur, Ketua Menteri menyatakan bahawa banyak yang boleh dilakukan, dibahaskan dan diselaraskan.

“Dengan lebih ramai orang dan perusahaan berpindah ke Borneo, kedudukan Sabah akan diperkukuh, dan aktiviti ekonomi akan digalakkan.” Menurut Hajiji, pelabur asing dan domestik akan mendapat akses kepada pasaran subrantau ini, yang kini mempunyai populasi lebih 70 juta orang dan semakin berkembang.

Beliau menyatakan Sabah mempunyai kisah kejayaan dan negeri ini mempunyai beberapa peluang untuk mengintegrasikan perniagaan yang pelbagai.
Salah satunya menarik pelaburan asing berjumlah RM4.4 bilion setakat Jun tahun lepas, yang ketiga tertinggi di negara ini selepas Kedah dan Selangor.

“Kami pasti Sabah adalah dan akan kekal sebagai tapak pelaburan yang popular.” Kami mahu menjadi mesra pelabur, dan saya telah menyatakan dari awal bahawa kami akan menghapuskan sebarang halangan untuk menjadikan pelaburan lebih mudah.”

Melalui pelaksanaan Rancangan Pembangunan SMJ, Sabah memperoleh rekod pendapatan tertinggi sebanyak RM5.449 bilion pada 2021.

“Apa yang paling patut diberi perhatian ialah dengan sokongan daripada Kerajaan Persekutuan dan dalam tempoh yang singkat, kita menyaksikan kejayaan menandatangani Perjanjian Kerjasama Komersial (CCA) antara Kerajaan Negeri dan Petronas untuk memberi lebih banyak pandangan kepada Sabah.

“Pelaburan dalam sumber gas asli Sabah akan dipandu oleh Pelan Induk Gas Sabah, yang diumumkan pada Januari tahun ini untuk membuka jalan bagi perkongsian antara Kerajaan Negeri dan Petronas,” tambah Hajiji.

Tiga teras ekonomi sektor Pelan Pembangunan SMJ, menurutnya, akan menjelaskan dengan jelas bidang tumpuan utama Sabah, terutamanya bagi syarikat dan pelabur.

Yang pertama daripada tiga matlamat utama adalah untuk memberi perhatian kepada tiga sektor ekonomi utama: pertanian,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *