Hajiji: GRS bakal didaftar, mantapkan kerjasama bangunkan Sabah

KUDAT: Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bakal didaftarkan dalam memastikan kerjasama di antara parti-parti yang mendokong kerajaan negeri terus dapat dimantapkan.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata, perkara itu juga merupakan kemahuan di antara parti-parti gabungan berkenaan di negeri ini.

โ€œInsya-Allah GRS akan kita daftarkan, kerana inilah kemahuan parti-parti gabungan ini.

โ€œKita mesti ada satu gabungan parti yang rasmi, jadi dengan gabungan ini maka akan bertambah mantaplah kerjasama di antara parti-parti yang mendokong kerajaan negeri sekarang ini,โ€ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyantuni dan menyerahkan Bantuan Wang Ihsan kepada mangsa kebakaran Kampung Landung Ayang di Dewan Tun Mustapha, hari ini.

 Sementara itu, mengulas mengenai hasrat Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) yang dipimpin Datuk Peter Anthony untuk menyertai atau menyokong GRS, Hajiji amat mengalu-alukan perkara tersebut.

Bagaimanapun jelasnya, sebarang keputusan mestilah mendapat sokongan dan dokongan daripada parti-parti pemerintah yang sedia ada terlebih dahulu.

โ€œJadi mengenai hasrat parti yang dipimpin oleh Datuk Peter Anthony untuk menyertai atau menyokong GRS, kita amat mengalu-alukan.

โ€œInilah tujuan kita untuk satu kestabilan politik di negeri Sabah supaya kita dapat fokus untuk membangunkan negeri Sabah.

โ€œKita baru sahaja diberi mandat untuk memerintah negeri Sabah dan kita lebih kurang empat tahun lagi jadi usaha kita patut ditumpukan kepada pembangunan, ekonomi dan rakyat kita.

โ€œJadi, kita mengalu-alukan, tetapi apa pun kita mempunyai gabungan parti-parti lain di mana apa pun kita lakukan atau putuskan, mestilah mendapat sokongan dan dokongan daripada semua rakan-rakan,โ€ katanya lagi.

Peter yang merupakan bekas Naib Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN) terdahulu bertindak keluar daripada parti berkenaan pada Disember tahun lalu sebelum menyatakan hasrat menubuhkan parti baharu pro GRS. Untuk rekod, GRS terbentuk selepas Pilihan Raya Negeri ke-16 (PRN-16) Sabah pada tahun 2020 dengan melibatkan beberapa parti termasuklah gabungan Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *