BERSATU Sabah pertahan enam kerusi Parlimen

KOTA KINABALU: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Sabah akan mempertahankan enam kerusi Parlimen yang disandang wakil rakyat parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Ketua Srikandi BERSATU Sabah, Datuk Azizah Mohd Dun, berkata enam kerusi berkenaan ialah Kudat, Ranau, Beaufort, Sipitang, Beluran dan Libaran.

Beliau yang juga penyandang kerusi Parlimen Beaufort menegaskan pihaknya tidak berkompromi dalam mempertahankan semua kerusi terbabit.

“Srikandi BERSATU Sabah tidak akan berkompromi terhadap mana-mana kerusi yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Kita sewajarnya mempertahankan kerusi yang dimenangi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ketika ini, kerusi Parlimen Kudat diwakili Datuk Abdul Rahim Bakri, diikuti Yamani Hafez Musa (Sipitang), Datuk Jonathan Yassin (Ranau), Datuk Seri Ronald Kiandee (Beluran) dan Datuk Zakaria Edris (Libaran).

Sementara itu, Azizah turut menggesa seluruh jentera Srikandi BERSATU Sabah bersiap sedia menghadapi PRU-15 yang dijangka diadakan tidak lama lagi.

Katanya, berdasarkan senario politik semasa, ada kemungkinan PRU-15 diadakan lebih awal pada bila-bila masa dari sekarang.

“Srikandi BERSATU akan terus memperkasakan program mendekati rakyat selain melakukan proses tambah nilai untuk memperkasakan jentera parti menghadapi PRU-15,” katanya.

Beliau berkata, usaha mengukuhkan semangat solidariti dan jati diri turut ditekankan bagi memantapkan parti untuk menghadapi PRU-15.

Pada masa sama, katanya, Srikandi BERSATU Sabah juga memberi tumpuan untuk mendekati pengundi muda bermula dari umur 18 tahun di setiap kawasan Parlimen dan memahami isu yang mereka hadapi.

“Kita perlu mendekati dan lebih kerap turun padang menemui golongan muda bagi membolehkan kita memahami kehendak dan keperluan generasi berkenaan,” katanya.

Selepas PRU-14, lima kerusi Parlimen yang dimenangi atas tiket UMNO Barisan Nasional (BN), bertukar kepada BERSATU selepas wakil rakyatnya keluar parti pada akhir 2018 dan menyertai BERSATU sejurus kemasukan parti itu ke Sabah pada Februari 2019.

Kerusi terbabit ialah Kudat, Beaufort, Sipitang, Beluran dan Libaran, manakala Ranau menjadi milik BERSATU selepas Jonathan yang memenangi kerusi berkenaan atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada PRU-14, keluar parti dan menyertai BERSATU selepas kejatuhan kerajan Pakatan Harapan (PH) pada 2020. -BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *