Tuntutan lima dekad Sabah akan dibayar tidak lama lagi

KOTA KINABALU – Perjuangan lima dekad mengenai tuntutan oleh kerajaan Sabah akhirnya tercapai, hasil perbincangan โ€˜mesra dan wajarโ€™ antara negeri dengan Kementerian Kewangan baru-baru ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Beliau berkata, Kementerian Kewangan Persekutuan dan negeri memberi taklimat kepada kabinet masing-masing pada Rabu mengenai keputusan mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Bersama (JCC) mengenai semakan geran tahunan di bawah Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan antara Kementerian Kewangan Persekutuan dengan negeri.

Difahamkan, kedua-dua pihak telah mengesahkan semua resolusi, kata Ongkili yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu, dalam kenyataan di sini pada Rabu.

Dalam ucapan tahniah kepada kedua-dua pihak atas perbincangan mesra dan wajar itu, walaupun kadangkala wujud perselisihan terhadap tuntutan undang-undang dan hak perlembagaan masing-masing, Ongkili berkata, beliau amat berbangga dengan kerajaan Sabah atas kesungguhan dan kerja keras dalam memperjuangkan haknya.

“Sabah akan menerima peningkatan hampir lima kali ganda dalam geran tahunan, iaitu lebih dua kali ganda jumlah yang dijanjikan oleh kerajaan Pakatan Harapan pada masa itu kepada kerajaan pimpinan parti Warisan.

“Ini membuktikan keupayaan dan kapasiti kerajaan negeri GRS (Gabungan Rakyat Sabah) untuk mempertahankan hak Sabah dan memelihara hubungan baik Persekutuan-negeri bagi memastikan kemakmuran ekonomi rakyat Sabah,โ€ katanya.

Ongkili yang turut berada pada mesyuarat Isnin lepas di sini bagi pihak Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) mendedahkan formula geran baharu akan ditandatangani dan dirasmikan bersama oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor pada mesyuarat MKMA63 akan datang, yang dijadualkan pada awal bulan depan.

Mesyuarat JCC itu dipengerusikan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz bagi pihak kerajaan Persekutuan manakala Menteri Kewangan II Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun mengetuai pasukan Sabah yang terdiri daripada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Safar Untong; Peguam Besar Sabah, Datuk Nor Asiah Mohd Yusof; penasihat undang-undang dan pegawai kanan kewangan. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *