RM100 juta latih kontraktor kecil Sabah, Sarawak, & Labuan

KUALA LUMPUR: Kementerian Kerja Raya memperuntukkan RM200 juta untuk Program Pembangunan Kontraktor Penyenggaraan (PPKP) 2021 bagi membantu kontraktor kecil menjana pendapatan serta dilatih sebagai pemain industri yang ‘genuine’.

Menerusi fasa pertama program itu, sejumlah 563 kontraktor G1 hingga G4 akan terbabit dalam projek penyenggaraan syarikat konsesi, yang juga bertujuan bagi mendepani cabaran pandemik COVID-19.

PPKP bukan sahaja sekadar membantu kontraktor dalam perolehan projek malah ia dibangunkan khas untuk memastikan tiada syarikat yang dilantik ‘menjual projek’ kepada pihak ketiga.

Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata kementerian mendapat peruntukan belanja tambahan sebanyak RM200 juta dalam Belanjawan 2021 untuk membangunkan program ini.

“Sebanyak RM100 juta peruntukan adalah bagi 336 kontraktor kecil di Semenanjung manakala RM100 juta lagi bagi 227 kontraktor kecil di Sarawak, Sabah dan Labuan,” katanya pada Majlis Pelancaran PPKP 2021, hari ini.

Program itu juga menjadi intervensi strategik antara kerajaan dan syarikat konsesi penyenggaraan bagi memberi peluang kepada kontraktor kecil bergiat aktif dalam penyenggaraan Jalan Persekutuan.

Mengulas mengenai pemilihan kontraktor, beliau berkata, setiap peserta akan dinilai bagi menepati syarat dan kriteria yang ditetapkan oleh jawatankuasa bebas dilantik.

“Jawatankuasa ini dianggotai Jabatan Kerja Raya, wakil kerajaan dan wakil konsesi untuk menilai kontraktor kecil di seluruh negara termasuklah di peringkat daerah.

“Ia berdasarkan pendaftaran Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan ( CIDB), keupayaan, kerja sedia ada, lokaliti dan skor bintang CIDB. Kontraktor akan diberi pemarkahan berdasar kriteria dan syarat yang ditetapkan,” katanya.

Tambah beliau, setiap kontraktor juga akan dipantau dengan lebih dekat bagi mengelakkan masalah lain timbul seperti isu ‘menjual projek’.

“Setiap kontraktor akan mempunyai rating sama ada sangat baik, sederhana atau sangat tidak memuaskan. Syarikat konsesi serta JKR bertanggungjawab memastikan kerja-kerja dilaksanakan dengan teratur dan menepati spesifikasi.

“Jika didapati tidak menepati spesifikasi, saya sendiri akan memastikan mereka ini diambil tindakan termasuklah ‘blacklist’ dan tiada lagi peluang di masa hadapan,” katanya. – Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *