Perluas akta antilompat parti kepada ADUN, senator

KUALA LUMPUR: Perundangan bagi menangani ‘katak’ politik wajar diperluaskan supaya meliputi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan senator, yang namanya dikemukakan kepemimpinan parti.

Datuk Seri Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) ketika menyuarakan cadangan sedemikian berkata, ketegasan ke arah mengekang tindakan lompat parti amat penting kerana ia mempunyai kaitan dengan mandat rakyat dan pegangan moral seseorang.

Selain itu, beliau menyokong jika wujud usaha untuk menyenaraikan tindakan lompat parti sebagai perbuatan jenayah dan diberikan hukuman setimpal di sisi perundangan.

“Bentang RUU (Rang Undang-Undang) Antilompat Parti ini saya amat setuju dan sepatutnya dimuktamadkan Mei depan juga, sebelum diadakan PRU (Pilihan Raya Umum).

“Ini kerana mereka (yang melompat parti) adalah penjenayah, pengkhianat… biar mereka dihukum rakyat. Kalau ada yang nak berusaha untuk takrifkan tindakan lompat parti sebagai perbuatan jenayah, saya sokong.

“Mahukah ada pengkhianat dalam keluarga kita, justeru terma yang akan diperuntukkan dalam RUU ini harus bertepatan. Malah, undang-undang ini harus babitkan ADUN dan senator dicadangkan parti, bukan sekadar Ahli Parlimen,” katanya pada Mesyuarat Khas Dewan Rakyat, hari ini.

Menyambung perbahasan, Bung Moktar juga menawarkan diri untuk menjadi ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen bagi meneliti pindaan Perlembagaan Persekutuan dan penggubalan Akta Antilompat Parti.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah mengambil keputusan untuk mencalonkan diri sendiri kerana mempunyai pengalaman ‘dipancing’ pelbagai imbuhan, andai bersetuju menjadi ‘katak’ politik.

“Banyak tekanan supaya melompat, tetapi saya tidak mahu. Bagi saya, menang, menanglah, kalah, kalahlah, justeru saya tawarkan diri untuk masuk jawatankuasa itu.

“Rakyat tunggu apa yang kita mahu buat mengenai hal ini, maka ia harus diselesaikan dengan segera,” katanya sambil mencemuh segelintir Ahli Parlimen dari blok pembangkang kerana mentertawakannya. -BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *