MINDEF umum inisiatif baharu untuk keselamatan Sabah

Gambar hiasan

TAWAU : Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, membentangkan dua inistiatif baharu demi menambahbaik sistem kawalan keselamatan di Sabah sesuai dengan jaminan usaha yang telah dijanjikan bersama Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Haji Noor tempoh hari.

Kementerian Pertahanan (MINDEF) mengumumkan dua inisiatif tersebut iaitu pertama untuk menguruskan penubuhan kem tentera baharu dan kedua untuk mewujudkan semula kerjasama dengan negara jiran, Indonesia dan Filipina, melalui pengaktifan semula Trilateral Cooperative Arrangement (TCA).

Sejumlah RM646.15 juta peruntukan telah disediakan setelah diluluskan oleh Kementerian Kewangan (MOF) bagi menjayakan inisiatif pertama untuk membina kem tentera baharu Tentera Darat di FELDA Sahabat, Lahad Datu seperti yang dirancang.

Hishammuddin yang melawat Markas Angkatan Tugas Bersama (ATB) hari ini juga menerangkan berkenaan inisiatif mewujudkan semula TCA dilakukan menimbangtara persamaan kedua – dua buah negara jiran yang akan terlibat mempunyai sasaran musuh yang sama untuk saling menjaga sempadan daripada ancaman musuh.

“Banyak lagi perancangan khusus buat Sabah akan saya umumkan dari semasa ke semasa,” jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *