Kerajaan Sarawak sokong semakan semula geran khas Sabah, Sarawak

KUCHING: Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah menyokong perbincangan yang akan diadakan mengenai semakan geran khas untuk Sarawak yang akan berlangsung antara kerajaan negeri dan Kementerian Kewangan tidak lama lagi.

Katanya, perkara itu merupakan berita baik khasnya buat rakyat di negeri ini.

โ€œSeperti yang dinyatakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili di Parlimen baru-baru ini, langkah itu adalah sebahagian daripada usaha memulihkan dan menghormati hak Sarawak dan Sabah seperti yang termaktub di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).Ads by Kiosked

โ€œPada masa yang sama, kita menerima baik penyerahan kuasa dalam pengagihan gas petroleum cecair (LPG) di Sarawak yang telah pun berlangsung pada 1 Jun tahun lepas, selepas ia dipersetujui semasa Majlis Khas Mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63), yang diketuai bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin,โ€ katanya.

Tambah Abdul Karim, Sarawak dan Sabah turut diberi kuasa untuk mengeluarkan lesen perikanan laut pada 18 Oktober lalu semasa mesyuarat MKMA63 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri di mana butirannya dijangka diselesaikan selewat-lewatnya bulan depan.

โ€œAlhamdulillah,Sarawak bersama Sabah akan mendapat manfaat daripada pindaan Perkara 1(2) dan Perkara 160(2) Perlembagaan Persekutuan, yang diluluskan sebulat suara oleh Dewan Rakyat pada 14 Disember tahun lalu.

โ€œJusteru, kita akan sentiasa menyokong usaha berterusan dalam resolusi penting dan bersejarah pada pindaan perlembagaan kepada Perkara 1(2) dan 160(2) yang berkaitan dengan status sama rata Sabah dan Sarawak, untuk mentakrifkan semula โ€˜Persekutuanโ€™, dan menginstitusikan 16 September, sebagai Hari Malaysia,โ€ kata beliau.

Sementara itu, Abdul Karim juga mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), yang dinyatakan akan terus membincangkan isu-isu mendesak dan memastikan hak dan tuntutan rakyat Sabah dan Sarawak dipenuhi.

โ€œKita juga mengalu-alukan penganjuran mesyuarat dan perbincangan yang terus diadakan sepanjang tahun dengan tujuan untuk menyelesaikan sebarang isu sepanjang perjalanan,โ€ katanya. – UTUSAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *