Kerajaan Persekutuan naikkan bantuan khas Sabah 4 kali ganda

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Kerajaan Persekutuan akan meningkatkan pembayaran bantuan pemberian khas kepada Sabah sebanyak 4.7 kali ganda daripada RM26.7 juta kepada RM125.6 juta bagi 2022.

Perdana Menteri berkata, kadar itu akan terus meningkat setiap tahun bagi tempoh 2023-2026 mengikut kenaikan yang dipersetujui bersama selepas kata sepakat dicapai mengenai kajian semula pemberian khas kepada negeri berkenaan yang merangkumi empat perkara utama.

Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, menerusi kenyataan bersama hari ini memaklumkan kesepakatan itu dimeterai mengikut Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan.

Perkembangan positif itu susulan beberapa perbincangan dan rundingan antara Kementerian Kewangan dan Kerajaan Sabah, dengan kebanyakan terma dipersetujui pada 14 Februari lalu.

Persetujuan berkenaan juga disifatkan sebagai petanda penting, memandangkan kali terakhir kajian semula berkenaan dibuat adalah pada 1969.

“Pada masa sama, Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sabah akan terus berunding berhubung dengan tuntutan 40 peratus daripada hasil Sabah dan menjalankan kajian semula pemberian khas mengikut Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan.

“Langkah ini dibuat untuk mendapatkan suatu amaun pemberian khas baharu yang mengimbangi keperluan Sabah tanpa menjejaskan kedudukan kewangan Kerajaan Persekutuan.

“Sekiranya suatu amaun baharu yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak berjaya dicapai sebelum 2026, maka ia akan digunakan untuk menggantikan bayaran pemberian khas kepada Sabah bermula 2022,” katanya.

Ismail Sabri dan Hajiji turut memaklumkan persetujuan itu dibuat tanpa prejudis terhadap kewajipan dan hak Kerajaan Persekutuan serta Kerajaan Sabah, dengan mengambil kira kedudukan kewangan Kerajaan Persekutuan serta keperluan Kerajaan Negeri Sabah berhubung kos perkhidmatan negeri.

Selain itu, kedua-dua pemimpin senada bahawa Kerajaan Sabah berhak untuk bergantung kepada formula asal seperti dinyatakan dalam Perkara 112C dan Bahagian IV Jadual Kesepuluh Perlembagaan Persekutuan.

“Pelaksanaan kajian semula pemberian khas ini termasuk hak kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sabah untuk merujuk perkara itu kepada penaksir bebas (jika tiada persetujuan dicapai) seperti dinyatakan dalam Perkara 112D(6) Perlembagaan Persekutuan.

“Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Sabah akan membekalkan data, maklumat mengenai kedudukan kewangan Kerajaan Persekutuan serta keperluan Kerajaan Sabah berhubung kos perkhidmatan negeri yang diambil kira dalam proses kajian semula pemberian khas itu.

“Persetujuan ini melambangkan semangat Keluarga Malaysia, komitmen Kerajaan Persekutuan di bawah Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) kepada Kerajaan Sabah, selain keprihatinan kerajaan negeri terhadap peranan, kemampuan Kerajaan Persekutuan untuk membawa pembangunan, kesejahteraan kepada Sabah.

“Penghargaan kami kepada delegasi Kerajaan Persekutuan yang diketuai oleh Menteri Kewangan Malaysia dan delegasi Kerajaan Sabah yang diterajui oleh Menteri Kewangan II Sabah dalam pencapaian bersejarah ini,” katanya. -BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *