Hap Seng Land bercadang membina lima hotel baharu di KL, Sabah

Dinding hijau dalaman setinggi 91.55 meter, yang merentang secara menegak merentasi semua 20 tingkat ruang pejabat telah direka oleh arkitek bertaraf dunia Skidmore, Owings dan Merrill yang beribu pejabat di Chicago. โ€” Foto Bernama

KUALA LUMPUR : Dalam usaha pertama Hap Seng Consolidated Bhd dalam sektor hospitaliti, kumpulan itu merancang untuk membangunkan lima hotel dalam beberapa tahun akan datang melalui anak syarikat milik penuh Hap Seng Land Sdn Bhd.

Ketua Pegawai Operasi David Khor berkata tiga akan dibangunkan di Kuala Lumpur termasuk di Jalan Kia Peng, KL Metropolis berhampiran pinggir bandar Segambut di mana terletaknya Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), dan bangunan Wisma KFC yang baru dibeli di Jalan Sultan Ismail.

Dua akan dibangunkan di Sabah.

โ€œHotel itu akan diuruskan oleh dua syarikat hotel antarabangsa iaitu Hyatt yang akan mengendalikan empat hotel kami dan satu oleh Marriott.

“Ini adalah usaha pertama kami dalam pembangunan hospitaliti,” kata Khor kepada pemberita selepas menerima anugerah daripada Malaysia Book of Records untuk dinding hijau menegak dalaman tertinggi di Menara Hap Seng 3.

Dinding hijau dalaman setinggi 91.55 meter, yang merentang secara menegak merentasi semua 20 tingkat ruang pejabat telah direka oleh arkitek bertaraf dunia Skidmore, Owings dan Merrill yang beribu pejabat di Chicago.

Dinding itu menempatkan 10 spesies tumbuhan di lebih daripada 27,000 pasu individu.

Selain hotel, Khor berkata kumpulan itu juga menyasarkan untuk membina tiga projek kediaman tahun ini.

Beliau berkata Hap Seng berhasrat membina jambatan untuk menghubungkan Hap Seng 3 ke menara adiknya.

โ€œIni adalah peluang untuk menghubungkan semua bangunan ini bersama-sama dan mempunyai hotel di sini. Ia akan memberi manfaat kepada semua penyewa dan kami juga akan dapat meningkatkan kedai makanan dan minuman kami, yang sangat penting di Plaza Hap Seng,โ€ katanya. โ€“ Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *