Tidak mengapa dilabelkan gila demi rakyat

KOTA KINABALU: Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili bersuara bagi pihak rakyat Sabah apabila mendedahkan parti komponen Barisan Nasional menggunakan pengundi hantu untuk memenangi pilihan raya negeri.

Setiausaha politiknya Jonnybone Kurum berkata malangnya Ongkili dilabel sebagai “gila” dan tidak bersyukur kerana bersuara bagi pihak rakyat Sabah akan “dosa” lampau salah satu parti komponen BN.

Susulan pendedahan Ongkili itu, Ketua UMNO Sabah Datuk Seri Bung Mokthar Radin menuduhnya sebagai tidak berterima kasih, manakala ADUN Usukan parti itu Datuk Seri Salleh Said Keruak melabel Ongkili sebagai gila.

“Beliau (Ongkili) hanya bercakap berdasarkan fakta yang ditulis dalam Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai kehadiran ramai pendatang tanpa izin di Sabah. Bagi kami, tidak mengapa Ongkili digelar gila (gila) kerana bercakap bagi pihak rakyat,” kata Johnnybone.

Ongkili membangkitkan isu itu dalam ucapannya semasa Kongres Perwakilan Tahunan ke-36 dan ke-37 yang baru sahaja selesai.

โ€œPresiden PBS mendedahkan dosa masa lalu BN dan pengkhianatannya terhadap perlembagaan dan hak. Ya, kami sebahagian daripada BN ketika itu, tetapi kami pernah menyuarakan pendirian dan membuat aduan, malah memberikan cadangan, tetapi semuanya tidak pernah diendahkann.

โ€œSeperti yang ditegaskan oleh Presiden semasa kongres, sudah tiba masanya untuk membetulkan masa lalu dan menyelesaikan ancaman pendatang tanpa izin(PTI) di Sabah sekaligus,โ€ tegas Jonnybone.

Beliau berkata Bung dan Salleh tidak seharusnya terlalu beremosi dengan kenyataan Ongkili, kerana bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak turut mendedahkan dalam media sosial beliau bahawa Tun Dr Mahathir Mohamed merupakan dalang di belakang “Projek IC”, istilah yang biasa digunakan untuk menggambarkan pengeluaran dokumen pengenalan palsu di Sabah.

โ€œBeliau (Najib) mengakui bahawa parti terbabit sememangnya UMNO, yang ketika itu diketuai oleh Tun Dr Mahathir dan tindakan itu disokong oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang ketika itu merupakan timbalan Mahathir. Kedua-dua pemimpin itu telah meninggalkan UMNO untuk mengetuai parti politik mereka sendiri.

โ€œApa sahaja yang diperkatakan oleh Presiden kita (Ongkili) mengenai isu itu bukannya dibuat-buat. Semuanya berdasarkan fakta, dan kami mempunyai laporan RCI untuk menyokong kenyataan kami,โ€ katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *