Tanah runtuh, penghuni kuarters Balai Polis Tongod diarah pindah

TONGOD: Susulan kejadian tanah runtuh di perkarangan Balai Polis Tongod, dekat sini, semua penghuni kuarters balai berkenaan diarahkan berpindah dan penginapan itu ditutup untuk pemeriksaan lanjut.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kinabatangan, Nurul Azlan Shah Jamaluddin, berkata pihak berkaitan sudah mengambil alih insiden bencana berkenaan dan sebelum ini juga sudah menasihatkan penduduk di situ agar berpindah.

“Langkah itu diambil sehingga mendapat keputusan siasatan daripada pihak berkaitan. Kawasan tanah runtuh berkenaan juga sudah diletakkan kanvas bagi menghalang air hujan terus ke kawasan terbabit,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Jurucakap Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Sabah yang juga Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah dalam satu kenyataan memaklumkan, dua pusat pemindahan sementara (PPS) diaktifkan susulan runtuh berkenaan.

“PPS masing-masing dibuka di Rumah Rehat Pejabat Daerah Tongod dan di Rumah Rehat Majlis Daerah Tongod. Seramai 31 individu daripada sembilan keluarga ditempatkan di dua PPS terbabit,” katanya.

Kejadian kira-kira jam 2.45 pagi semalam dipercayai akibat hujan berterusan sejak Rabu lalu, namun tidak membabitkan sebarang kemalangan jiwa. -BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *