SMJ: SOGDC: Pelaburan baharu bernilai RM19.8 bilion buat Sabah

Memorandum perjanjian (MoA) dan memorandum persefahaman (MoU) yang melibatkan inisiatif pelaburan tertumpu kepada Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP) telah dimeterai hari ini.

1️⃣ Perjanjian ‘sublease’ antara Sabah Oil & Gas Development Corporation Sdn Bhd (SOGDC) dan Petroventure Energy Sdn Bhd melibatkan pelaburan bernilai RM6 bilion untuk membina loji penapisan dan penyimpanan petroleum.

2️⃣ Perjanjian ‘sublease’ antara SOGDC dan PMB Technology Bhd untuk pembangunan loji silikon logam dengan nilai pelaburan RM2 bilion.

3️⃣ MoU antara SOGDC dengan Sonoma Resources Co Ltd. (SR) dan EMOG / Cakara Maritime Sdn Bhd untuk loji hidrogen-ammonia bernilai RM2 bilion.

4️⃣ MoU antara SOGDC dengan Shanxi Construction Investment Group (SCIG), Malaysian Palm Oil Board (MPOB) dan Institute of Coal Chemistry, Chinese Academy of Sciences (ICC-CAS) dengan jumlah pelaburan RM4 bilion bagi projek loji diesel hijau.

5️⃣ MoU antara SOGDC dengan Sisma Energy Sdn Bhd dan Globaltec Formation Bhd bagi projek loji pengegasan semula, penyimpanan dan terminal LNG berkapasiti 4 MPTA dengan nilai pelaburan sebanyak RM5 bilion.

6️⃣ MoU antara SOGDC dan ADSI Engineering Sdn. Bhd. (ADSIE) dengan nilai pelaburan berjumlah RM800 juta bagi membangunkan loji janakuasa gas berkapasiti 200MW untuk SOGIP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *