SAR tiga kru bot tunda di Kinabatangan diteruskan

SANDAKAN: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) tiga kru sebuah bot tunda yang dikhuatiri hilang semasa hujan lebat di perairan Kuala Kinabatangan Besar sejak awal pagi Rabu (13 Jan) diteruskan hari ini walaupun cuaca buruk berterusan.

Timbalan Pengarah Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Zon Sandakan Komander Ahmad Firdaus Shaari berkata ombak kuat turut menyukarkan pencarian oleh sembilan aset pelbagai agensi yang dikerahkan dalam operasi itu.

โ€œKami (APMM serta agensi penyelamat) sedang berusaha dengan Jabatan Laut dan syarikat bot tunda untuk mencari kapal itu, yang kami percaya karam bersama tiga anak kapal yang terperangkap di dalamnya.

โ€œOperasi SAR dipecahkan kepada enam sektor pencarian dengan keluasan meliputi 211 batu nautika persegi,โ€ katanya kepada pemberita ketika menanti ketibaan dua kru, yang terselamat dalam insiden itu di jeti APMM Sandakan di sini hari ini.

Dalam insiden 4 pagi itu, bot tunda yang diberi nama, Ever Winner tersebut membawa empat kru termasuk kaptennya, dipercayai karam ketika menunda sebuah tongkang bernama, Ever Eternity yang membawa seorang kru, dari Kinabatangan ke Sandakan.

Bagaimanapun, APMM hanya dimaklumkan mengenai insiden itu pada 4.20 petang pada hari itu dan operasi SAR diaktifkan sejam kemudian.

Anggota kru yang dikhuatiri hilang itu ialah Kapten bot Mohamad Mal, 49; dan dua kru, Mohd Hafiz Isyra Nagrah, 22; serta Azlan Hassan, 23.

Sementara itu, seorang daripada kru yang terselamat iaitu ketua jurutera bot tunda itu, Asman Mohamad, 31, yang merupakan anak kapten tersebut, berkata beliau berada di dek bot apabila bot itu membuat keputusan untuk berpatah balik kerana cuaca buruk menghalangnya untuk meneruskan perjalanan ke Sandakan.

โ€œKetika bot itu berpusing (kembali ke Kinabatangan), saya cuba untuk masuk ke bilik enjin, tetapi pintu tiba-tiba tersekat. Kemudian ombak yang kuat melanda bot dari belakang menyebabkan saya terlambung dari atas kapal.

โ€œSaya tidak memakai jaket keselamatan tetapi saya berjaya menarik pelampung dan saya berpaut pada pelampung selama tujuh jam mengharung ombak yang kuat sehingga hanyut ke pantai. Yang lain (anggota kru yang lain) masih berada di dalam bot ketika bot itu terbalik,โ€ katanya.

Asman berkata ketika berada di pantai, beliau melihat tongkang atau barj yang ditunda sebelum itu kira-kira 152m jaraknya, sambil anggota kru barj berkenaan, Roslie Antala, 48, melambai padanya supaya menaiki barj tersebut.

Dia juga melihat bekalan makanan dalam bot tunda itu yang hanyut ke pantai dan bekalan itu yang menahan mereka daripada kelaparan sehingga mereka diselamatkan.

Sementara itu, Roslie berkata dia melihat bot tunda itu berpatah balik ke Kinabatangan sekitar 3 pagi, tetapi sejam kemudian, lampu bot tunda itu padam dan tiada lagi bunyi yang kedengaran dari enjinnya.

โ€œOmbak masih lagi kuat dan saya masih berada di atas barj. Tali penarik (yang menyambung barj dengan bot tunda) telah hilang,โ€ katanya.

Roslie, yang merupakan pak cik Asman berkata kira-kira 11 pagi (13 Jan) dia melihat anak saudaranya itu di pantai dan lewat petang itu mereka diselamatkan.

Sumber: BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *