Sabah Bersedia Mengalu-alukan Kedatangan Pelawat

KUALA LUMPUR: Sabah mengalu-alukan kedatangan pelawat sebaik sahaja sempadan negara dibuka mulai 1 April ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata, Sabah akan mendapat manfaat besar daripada pembukaan semula sempadan negara yang ditunggu-tunggu dan memastikan ia akan dapat membantu ekonomi seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada Selasa.

โ€œEkonomi Sabah terjejas teruk sejak penutupan sempadan antarabangsa kira-kira dua tahun lalu kerana pelancongan adalah antara sumber pendapatan utama negeri,โ€ katanya.

Hajiji turut menegaskan keperluan untuk terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

โ€œSabah akan menunggu pengumuman terperinci supaya ia boleh menyelaraskan SOP untuk memenuhi keadaan dan keperluan negeri.

โ€œManakala dalam beberapa penglibatan saya dengan pemain industri pelancongan, ini (pembukaan semula sempadan) adalah yang sentiasa mereka desak,โ€ ujarnya.

Baru-baru ini, Hajiji mengadakan perbincangan panjang lebar dengan Presiden Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), Datuk K L Tan yang telah merayu untuk pembukaan semula sempadan antarabangsa.

Perdana Menteri dalam satu pengumuman khas hari Selasa berkata rakyat Malaysia yang mempunyai dokumen perjalanan yang sah boleh masuk dan keluar negara seperti yang mereka lakukan sebelum pandemik itu.

Pengembara yang telah mendapat vaksin penuh tidak perlu menjalani kuarantin apabila pulang ke Malaysia, sebaliknya, mereka hanya perlu menjalani ujian COVID-19 sebelum berlepas dan ketika ketibaan.

Ismail berkata keputusan untuk membuka semula sempadan dibuat berdasarkan โ€œsains dan fakta terkiniโ€ mengenai COVID-19, dengan menyatakan bahawa negara lain juga telah mula membuka sempadan mereka.

Sempadan negara telah ditutup sejak perintah kawalan pergerakan (PKP) pertama pada Mac 2020. -SM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *