Puasa terbatal jika berbuka lebih awal sebab kesilapan azan radio

KOTA KINABALU – Puasa individu yang berbuka puasa lebih awal kerana mengikut azan di radio adalah dikira batal dan wajib puasa itu diganti semula selepas Ramadan.

Itu penjelasan daripada Mufti Sabah, Datuk Bungsu @ Aziz Jaafar berhubung seorang penyampai radio di sebuah stesen radio tempatan yang menyiarkan azan Maghrib empat minit lebih awal pada hari pertama Ramadan dan menyebabkan ada umat Islam yang berbuka puasa lebih awal dari waktu sepatutnya pada Ahad.

Jelasnya lagi, waktu berbuka puasa adalah bersandarkan kepada terbenamnya matahari berdasarkan nas syarak dan bukannya bersandarkan kepada laungan azan di radio atau seumpamanya serta keadaan langit pada ketika itu.

“Namun begitu, pihak radio perlu lebih teliti dan cermat dalam perkara ini bagi mengelakkan daripada berulang perbuatan mengumandangkan azan awal dari waktunya pada masa akan datang,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Sehubungan itu, Bungsi menasihatkan umat Islam supaya sentiasa cermat dan berhati-hati berkaitan waktu berbuka puasa.

“Turut disarankan kepada umat Islam agar merujuk kepada takwim berbuka puasa yang telah dikeluarkan oleh pihak yang berautoriti demi memastikan perkara seumpama ini tidak berlaku lagi pada masa akan datang,” katanya.

Sebelum itu, seorang penyampai radio Mohd Safwan Junit di Tawau tampil memohon maaf menerusi laman Facebooknya selepas dilaporkan menyiarkan azan Maghrib pada jam 6.16 petang sedangkan waktu sebenar ialah 6.20 petang. -Sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *