Progressive Insurance Bhd bayar dividen RM6.1 juta kepada Kerajaan Negeri

KUALA LUMPUR: Progressive Insurance Bhd (PIB) membayar dividen RM6.1 juta kepada Kerajaan Negeri dalam satu majlis ringkas di ibu pejabatnya di Menara Cosway di sini pada Selasa.

Pengerusinya, Tan Sri Sukarti Wakiman menyampaikan cek replika kepada Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

PIB yang juga syarikat milik Kerajaan Negeri Sabah mengisytiharkan jumlah itu sebagai dividen satu peringkat sebanyak RM6.18 juta pada 7.1 sen bagi setiap satu saham biasa berkenaan dengan tahun kewangan berakhir 31 Disember 2021. Dividen itu mewakili Pulangan Atas Modal Dipakai (ROCE) sebanyak 5 peratus kepada pemegang saham.

Hajiji yang juga Menteri Kewangan Sabah, memuji Lembaga Pengarah dan Pengurusan untuk prestasi yang baik dan mengatakan bahawa walaupun banyak cabaran terutama yang dibawa oleh pandemik Covid-19, namun, Progressive Insurance Bhd telah bekerja keras dan menunjukkan hasil.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Safar Untong, Kementerian Setiausaha Tetap Kewangan/Timbalan Pengerusi PIB, Datuk Rusdin Riman, ahli-ahli Lembaga Pengarah Mohamed Rifai Razi, Paul Chong Thian Soo, Chee Shok Ting, Abdul Aziz Zainal Abidin dan Ketua Pegawai Eksekutif PIB, Simon Leong.

Terdahulu, Ketua Menteri yang diiringi Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Safar Untong menghadiri Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datoโ€™ Sri Ismail Sabri Yaakob di Putrajaya.

Hajiji akan mengiringi Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin ke mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-259 selama dua hari mulai 29 Jun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *