Pesawat ke Tawau berpatah balik direhatkan untuk analisis

PUTRAJAYA: Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengesahkan pesawat Malaysia Airlines MH2664 dari Kuala Lumpur ke Tawau, Sabah baru-baru ini, direhatkan sehingga notis seterusnya serta menunggu proses analisis teknikal daripada Boeing.

Ketua Pegawai Eksekutif CAAM, Kapten Datuk Chestee Voo, berkata punca utama yang dikenalpasti akan ditangani bagi memastikan kaedah latihan dan keselamatan yang dipertingkatkan bagi semua kakitangan penerbangan terlibat.

“CAAM akan mengeluarkan keperluan tambahan yang diperlukan bagi memastikan pematuhan kepada amalan keselamatan terbaik dan menjaga kepentingan keselamatan orang awam.

“CAAM memberi jaminan sistem pengawasan keselamatan di Malaysia yang dikawal selia oleh CAAM adalah ketat dan berkesan dalam menguruskan risiko berdasarkan peraturan dan undang-undang International Civil Aviation Organization (ICAO),” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pada 5 April lalu, Malaysia Airlines memaklumkan pesawat MH2664 yang dalam perjalanan ke Tawau pada Ahad lalu, berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) disebabkan isu teknikal dan keadaan cuaca yang buruk.

Tindakan itu diambil sebagai langkah berjaga-jaga dan juruterbang membuat keputusan kembali ke Kuala Lumpur demi keselamatan penumpang.

Dalam pada itu, Chestee mengarahkan MAHB untuk mengambil beberapa tindakan bagi mengekalkan pengawasan keselamatan yang berkesan.

“Ia termasuk meningkatkan program Upset Prevention and Recovery Training (UPRT) oleh MAB untuk memberi penekanan terhadap tindakan awal dan masa yang diambil untuk bertindak balas terhadap sesuatu isu.

“Selain itu, mengeluarkan Memo Keselamatan yang dipertingkatkan untuk mewajibkan keperluan bagi tindakan awal yang lebih baik, tindak balas dan pengukuhan pematuhan kepada senarai semak pemulihan tidak normal.

“Menyemak analisis dari pengeluar pesawat, The Boeing Company mengenai sebab dan punca kegagalan dan penyelesaian dengan tindakan pemulihan yang dipertingkatkan bagi menambah baik program penyelenggaraan.

“Membuat semakan dengan CAAM mengenai laporan kebolehpercayaan untuk memberi tumpuan kepada laporan kesalahan sama bagi isu dalam pesawat yang direkodkan bagi semua pesawat jenis Boeing 737-800,” katanya.

MAHB juga diminta menyiapkan pemeriksaan Pitot Static yang merangkumi semua disiplin termasuk ujian pemanasan dan rintangan ke atas semua pesawat Malaysia Aviation Group (MAG) Boeing 737-800. -BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *