Lembaga getah Sabah menafikan tuntutan penipuan pembelian

KOTA KINABALU : Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) menafikan dakwaan penipuan pembelian daripada pekebun kecil getah baru-baru ini.

Pengerusinya, Edward Linggu, berkata dalam kenyataan  media bahawa dakwaan yang dikatakan berlaku di Tenom adalah tidak benar.

Beliau berkata berdasarkan siasatan Lembaga Pengarah, isu tersebut berlaku pada November tahun lalu dan telah diselesaikan.

Menurutnya, isu mesej suara yang tular di WhatsApp itu merupakan kesilapan pegawai pembelian Lembaga semasa merekodkan guni getah yang dihantar oleh pekebun kecil getah.

“Pegawai merekodkan 21 guni berbanding 22 guni semasa mengira bayaran pekebun kecil getah. Kesilapan itu dikesan oleh pekebun kecil Peter Anjimin dan dia memaklumkan kepada pegawai yang segera membetulkan jumlah itu,” kata Linggu dalam satu kenyataan pada Ahad.

Linggu menegaskan adalah menjadi tanggungjawab sosial LIGS untuk membeli produk pekebun kecil getah terus daripada mereka di kampung.

Oleh itu, tidak timbul isu kampung tercicir kerana terdapat jadual perkhidmatan yang disediakan oleh LIGS kepada pekebun kecil.

“Isu ini telah lama diselesaikan jadi sila hentikan menghantar mesej suara untuk menghentikan kekeliruan. Saya merayu kepada pihak berkenaan supaya berhenti memutar belit dan mempermainkan perkara yang berlaku beberapa bulan lalu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *