KKM diminta kaji keperluan pembangunan prasarana kesihatan di Sabah

KOTA KINABALU:  Kerajaan Sabah meminta agar Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melihat dan mengkaji keperluan pembangunan prasarana kesihatan yang terdapat di negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata, ia termasuklah dari segi menarik taraf hospital daerah kepada hospital berpakar dan menaik taraf klinik kesihatan.

โ€œKerajaan negeri juga mahu agar klinik kesihatan yang masih beroperasi menggunakan bangunan kayu di negeri ini, supaya dinaik taraf dan digantikan dengan bangunan konkrit.

โ€œIni bagi menampung keperluan rawatan dan perkhidmatan kesihatan kepada penduduk di negeri ini khususnya di kawasan luar bandar. 

โ€œBagi aspek pembangunan modal insan penduduk negeri Sabah, saya berharap lebih ramai anak muda Sabah diberi keutamaan peluang pekerjaan untuk menceburi bidang kesihatan dan perubatan,โ€ katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pelancaran Jelajah Agenda Nasional Malaysia Sihat โ€“ Sabah Maju Jaya (ANMS-SMJ) peringkat negeri Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini 

Hadir sama Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin; Menteri Tugas-Tugas Khas Datuk Dr Mohd Arifin Mohd Arif;  Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Datuk Ir Shahelmey Yahya ; Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Rose Nani Mudin.

Dalam pada itu, Hajiji berkata Kerajaan Sabah akan memberi biasiswa dan pinjaman kepada anak-anak Sabah yang akan mengikuti bidang perubatan di institut pengajian tinggi (IPT).

โ€œDalam hal ini, saya akan minta Yayasan Sabah dan Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri untuk mengambil perhatian serius terhadap permohonan anak Sabah yang mengikuti jurusan perubatan.

โ€œDi samping itu, pertambahan kuantiti pakar-pakar perubatan juga sangat diperlukan di Sabah dan saya berharap perkara ini akan diberi perhatian sewajarnya,โ€ katanya.

Katanya, kerajaan negeri bersama rakan strategik akan terus memberi sokongan dan kerjasama untuk menjayakan pelaksanaan ANMS di negeri ini.-SM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *