Kerajaan negeri menggalakkan semua kaum, termasuk Tionghua pertahankan kebudayaan

KOTA KINABALU: Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan terus memberikan sokongan kepada semua kaum di Sabah termasuk masyarakat Tionghua untuk
menganjurkan aktiviti kebudayaan masing-masing.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor, berkata ini kerana kerajaannegeri sentiasa mengamalkan sikap toleransi dan menggalakkan setiap kumpulan etnikdi Sabah mempertahankan kebudayaan masing-masing.

โ€œSejak dua tahun lalu, pandemik COVID-19 telah memaksa banyak program dan acaraseperti karnival ini dibatalkan. Karnival Tahun Baharu Cina amat bermakna kepada masyarakat Tionghua.

โ€œKita bersyukur kerana pada tahun ini dapat melaksanakan penganjuran karnival dalam suasana aman, damai dan penuh muhibbah, walaupun secara sederhana.

Justeru,menjelang sambutan Tahun Baharu Cina yang tidak lama lagi, saya merakamkan terima kasih kepada masyarakat Tionghua kerana terus memberi
kerjasama dan sokongan kepada saya serta kerajaan negeri.

โ€œSaya juga berharap agar masyarakat Tionghua di Sabah terus menyokong dan membantu kami dalam membangunkan negeri ini,โ€ katanya ketika merasmikan Karnival Tahun Baharu Cina di Dataran Deasoka, di sini pada Sabtu.

Yang turut hadir ialah Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G.Kitingan; Setiausaha Kerajaan Negeri,
Datuk Seri Panglima Sr. Hj Safar Bin Untong dan Presiden Gabungan Persatuan Cina Sabah, Tan Sri T C Goh.

Hajiji berkata, bukan hanya dalam aspek kebudayaan, malah kerajaan juga akan memastikan pembangunan yang saksama untuk semua komuniti di Sabah.

โ€œPada tahun ini saja, kerajaan telah menyalurkan sejumlah RM48 juta untuk sekolah vernakular dan mubaligh serta badan keagamaan bukan Islam di negeri ini, dan ia adalah peruntukan terbesar yang pernah diluluskan,โ€ katanya.

Mengulas lanjut, Hajiji berkata kerajaan GRS juga komited untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi negeri dalam pelbagai aspek pembangunan di negeri ini, yang terjejas berikutan penularan pandemik COVID-19.


โ€œAwal tahun 2022 adalah permulaan tahun baharu yang baik kepada ekonomi Sabah.


Tiga acara penting pada minggu ini adalah permulaan yang positif ke arah itu (pertumbuhan ekonomi) iaitu The Sabah International Business and Economic Summit(SIBES), pemeteraian tiga memorandum persefahaman antara kerajaan Sabah dengan pelabur bagi pelaksanaan tiga projek bernilai kira-kira RM4.3 bilion dan pembangunan industri hartanah menerusi projek Jesselton Quay Central.

โ€œDalam pertemuan saya dengan Duta Besar dan Pesuruhjaya Tinggi yang hadir pada sidang kemuncak itu, semua mereka telah berjanji untuk mempromosikan potensi pelaburan di Sabah,โ€ katanya sambil menambah sebagai ketua menteri beliau bertekad untuk terus bekerja memulihkan semula ekonomi negeri yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

Beliau yakin dengan sokongan semua rakyat, usaha yang diambil kerajaan akan membantu melonjakkan semula ekonomi negeri dan peluang pekerjaan kepada rakyat.


โ€œKerajaan juga akan memastikan komponen utama agenda transformasi yang digariskan kerajaan negeri menerusi pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya
(SMJ) dalam tempoh lima tahun dapat dilaksanakan dengan jayanya,โ€ katanya sambil berharap tahun baharu ini akan membawa lebih banyak keharmonian, kemajuan ekonomi dan kemakmuran kepada rakyat serta negeri ini.


Sempena karnival itu, Ketua Menteri turut menyerahkan replika cek sebanyak RM200,000 daripada kerajaan negeri kepada FCAS yang diwakili Presidennya, TC Goh, untuk pelaksanaan aktiviti gabungan berkenaan. Gambar- SBN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *