Kelewatan kargo punca kekurangan barangan bebas cukai di Labuan

LABUAN: Masalah kelewatan penghantaran kargo menerusi kapal sehingga beberapa minggu lamanya didakwa menjadi punca kekurangan barangan bebas cukai, terutama pelbagai coklat import di Labuan yang juga pulau bebas cukai.

Malah, rak-rak di premis bebas cukai di pulau tersebut telah kosong selama hampir sebulan ketika kebanyakan pengusaha terbabit terus bergelut untuk menambah stok sedia ada yang turut memberi kesukaran kepada pengguna tempatan dan pelancong.

Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Labuan (LCCCI) Datuk Wong Kii Yii berkata, satu-satunya perkhidmatan perkapalan (pengangkutan kargo) yang singgah di Pelabuhan Labuan hanya berbuat demikian dua kali sebulan dan menjadi punca gangguan bekalan tersebut.

โ€œKelewatan sehingga beberapa minggu lamanya terbukti memberi impak besar ke atas perniagaan, terutama imej Labuan sebagai sebuah pulau bebas cukai. Ekonomi Labuan semakin pulih secara perlahan-lahan namun cabaran akan terus ada.

โ€œKami optimis bahawa ekonomi Labuan ini akan kembali pulih selepas mengharungi pandemik COVID-19 sejak dua tahun lepas yang menjejaskan kehidupan rakyat serta perniagaan,โ€ katanya kepada Bernama hari ini.

Menurut Wong, ada segelintir pengimport yang terpaksa beralih kepada tindakan mengimport kargo mereka (dari Singapura dan beberapa negara Eropah) menerusi Pelabuhan Sepanggar di Sabah bagi memastikan kelangsungan perniagaan biarpun ia menyebabkan kos pengangkutan yang ketara.

โ€œIni dialami oleh salah seorang ahli kami yang mengendalikan sebuah kedai bebas cukai. Beliau lazimnya membawa masuk dua hingga tiga kontena sebulan yang merangkumi pelbagai barangan, termasuk coklat berjenama dari negara-negara Eropah dan Singapura.

โ€œNamun kini, rak barangan (bukan beralkohol) jualannya kosong dan tiada apa untuk dijual,โ€ katanya.

Sehubungan itu, Wong berkata LCCCI akan mengutus surat kepada Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong mengenai masalah tersebut yang menjejaskan kelangsungan perniagaan selain bagi memastikan rantaian bekalan terbabit terus bertahan.

โ€œSetakat ini tidak dapat dipastikan sama ada keadaan itu disebabkan oleh tindak tanduk antipersaingan atau sama ada ia membolehkan sebarang campur tangan pihak berwajib.

โ€œKami masih dalam proses membincangkan perkara itu dengan penggiat pasaran untuk memahami keadaan serta langkah bagi menanganinya,โ€ katanya.

โ€” BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *