6 beradik terlibat dalam tragedi bot karam

Foto hiasan : Awani

TAWAU: Sebuah bot karam di perairan Batu Payung selepas dipukul ombak, Sabtu lalu, mengorbankan dua orang penumpang dan mengakibatkan kehilangan seorang lagi penumpang bot tersebut.

Saiful Muhaimin, 15, yang ditemui di dalam laut, dan adiknya Jaidi, 5, yang ditemui di pantai, dikenal pasti sebagai mangsa lemas.
Rahena, adik perempuan mereka yang berusia 20 tahun, masih hilang, manakala enam lagi telah ditemui.

Menurut Zetty, 17, salah seorang beradik, kejadian berlaku apabila air memasuki haluan bot selepas dipukul ombak besar menyebabkan bot itu terbalik.

“Saya dan lima adik-beradik lain tidak pandai berenang dan kami hanya bergelut untuk menjaga kepala kami di atas air. “Saya menangkap abang saya yang berusia 6 tahun, Jefry, dan kami berpegang pada tong ikan.”

“Abang saya, Adam, 12 tahun, juga berpaut pada tong minyak sehingga bot yang lalu tiba untuk menyelamatkan kami. Mereka menyelamatkan suami saya, sepupu dan jiran, tetapi kakak saya dan dua lagi abang tidak pernah ditemui,” katanya kepada pemberita pada Ahad.

Menurut Zetty, kakak dan empat adiknya pergi ke pantai Batu Payung buat pertama kali menaiki bot dari Batu 4 dan tidak menyangka perjalanan yang menyeronokkan itu akan bertukar menjadi malapetaka sebegitu.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Zon Maritim Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Tawau, Amiludin Yenggah berkata, pihaknya mendapat maklumat daripada polis berhubung kehilangan tiga beradik yang dipercayai lemas berhampiran laut Batu Payung.

“Susulan itu, APMM memulakan operasi mencari dan menyelamat dengan dua aset bagi mencari ketiga-tiga mangsa sebelum menangguhkannya untuk dimulakan semula pagi hari ini (Ahad).

“Pencarian ketiga-tiga mangsa dilakukan dengan kerjasama penduduk kampung, serta pegawai polis dan Angkatan Pertahanan Awam (APM),” tambahnya sambil menambah kejadian itu dipercayai berpunca daripada muatan berlebihan di haluan bot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *