202 Rumah Di Mukim Kawiyan Kini Nikmati Bekalan Elektrik

RANAU: Sebanyak 202 buah rumah yang terlibat dengan projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) dari empat buah kampung dalam Mukim Kawiyan Ulu Sugut kini boleh menikmati bekalan elektrik yang dinanti-nantikan selama ini.

Timbalan Ketua Menteri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kundasang Datuk Dr. Joachim Gunsalam, berterima kasih kepada pihak kerajaan negeri melalui Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) di atas usaha pemasangan meter yang sedang dijalankan.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian berkata, pemasangan meter elektrik ini sedang dibuat secara berperingkat-peringkat yang melibatkan Kg. Kawiyan, Kg. Manikulau, Kg. Paka, Kg. Kemongis dan Kg. Kilanas Kawiyan.

Katanya, pemasangan dimulakan ke atas 58 buah rumah yang bermula 13 Disember dan dijangka akan siap dipasang meter pada Februari 2022.

โ€œIni adalah usaha kerajaan dalam merealisasikan Pelan Pembangunan Hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ),โ€ katanya dalam kenyataan media.

Dr. Joachim juga mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan oleh Pejabat ADUN Kundasang dan Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM).

Pegawai SESB Ranau Winches Maximillian Samuel ketika dihubungi memberitahu, kerja-kerja pemasangan meter elektrik tertangguh disebabkan beberapa perkara antaranya kerosakan pada kabel, jarak dan faktor cuaca serta pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Seramai 12 orang kakitangan SESB terlibat dalam pemasangan meter berkenaan. – Sabah360

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *