Polis Sabah rampas dadah RM1.99 juta diisytihar peralatan akuarium

KOTA KINABALU: Polis Diraja Malaysia (PDRM) Sabah merampas dadah dipercayai jenis Methamphetamine bernilai RM1.99 juta berat 55.4 kilogram (kg) dalam dua serbuan di sini pada 4 dan 9 Jan lepas, dan menahan seorang penggangur lelaki tempatan berusia 50 tahun bagi membantu siasatan.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun berkata pihaknya percaya kegiatan itu didalangi satu sindiket yang menghantar dadah tersebut dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu di sini menggunakan perkhidmatan kurier yang diisytihar sebagai peralatan akuarium.

Beliau berkata hasil perkongsian maklumat dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, serbuan dilakukan pada 4.15 petang 4 Jan lepas di tempat letak kereta sebuah syarikat penghantaran barangan di Inanam dan menahan suspek kes tersebut bersama sebuah kereta.

โ€œHasil pemeriksaan, pasukan serbuan berjaya merampas tiga kotak dadahย dipercayaiย jenisย  Methamphetamine dengan berat 33.62kg bernilai RM1.21 juta,โ€ย katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjenย Sabah di sini hari ini.

Jauteh berkata hasil siasatan lanjut rampasan pertama, PDRM merampas dua kotak berisi dadah dipercayai jenis Methamphetamine berat 21.78kg bernilai RM784,000 dalam serbuan kedua di sebuah kawasan komersil di Bandaraya Kota Kinabalu di sini pada pukul 9.50 pagi, 9 Jan lepas.

Beliau berkata PDRM juga menyita wang tunai berjumlah RM102,097.87 berkaitan kes itu, dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

โ€œSuspek yang ditahan mempunyai 17 kes lampau dalam pelbagai kesalahan antaranya dadah dan curi, suspek dipercayai terlibat dalam sindiket pengedaran (dadah)โ€ฆsiasatan masih dilakukan tentang kawasan pengedaran dadah tersebut, serta tempoh sindiket beroperasi,โ€ katanya.

Sementara itu, dalam kes berasingan PDRM pada pagi tadi menerima maklumat tentang sebuah bot yang meletup di Semporna dan PDRM bersama agensi terlibat masih dalam operasi mencari bot serta mangsa terlibat.

โ€œKejadian dipercayai terjadi petang semalam tetapi pihak polis menerima maklumat 11.30ย pagi iniโ€ฆpunca kejadian ini masih dalam siasatan dan pasukan mencari menyelamat masih tidak menemui apa-apa setakat ini,โ€ katanya.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia negeri Sabah memberitahu pihaknya menerima maklumat kejadian bot meletup itu yang berlaku di Pulau Tatagan, Semporna, melibatkan dua orang mangsa menggunakan bot jenis โ€˜pump boatโ€™.

โ€” BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *