Operasi Gasak Laut roboh bagang haram yang semakin bertambah di perairan Kudat

KOTA KINABALU: Pemantauan pihak berkuasa mendapatiย bagangย atau platform menangkap ikan di pesisir pantaiย yang dibina secara haram semakin bertambah di kawasan perairan Kudat, kataย Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) DCP Hamzah Ahmad.

Beliau berkata situasi itu dibimbangi akan menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara serta kesejahteraan masyarakat khasnya di perairan Zon Selamat Timur Sabah (Esszone).

Justeru katanya ESSCOM akan melaksanakan Operasi GASAK Laut (Bagang) secara bersepadu melibatkan pihak Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Taman-Taman Sabah dan Jabatan Perikanan Sabah bagi merobohkan bagang itu.

Operasi pada Khamis ini (28 Julai) akan dijalankan mengikut peruntukan Seksyen 48 (1)(j) Enakmen Taman-Taman Sabah 1984 (Pindaan 2007), Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 dan undang-undang lain yang berkaitan, katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Ahmad berkata pihak penguatkuasa Taman-Taman Sabah dan Jabatan Perikanan Sabah akan mengeluarkan Notis Pengosongan dan Perobohan ke atas bagang-bagang haram semasa operasi dilaksanakan.

Mana-mana individu atau pihak lain yang mempunyai bagang haram di sepanjang perairan pantai timur Sabah adalah dinasihatkan untuk segera mengosong dan merobohkan struktur berkenaan sebelum pihak  berkuasa mengambil tindakan,โ€ katanya.

Sehubungan dengan itu, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan struktur atau bagang haram boleh di perairan Esszone melaporkan segera ke Pusat Operasi ESSCom di talian 089-863 181 atau melalui aplikasi WhatsApp di talian 011-63311072.

โ€” BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *