KPDNHEP rampas minyak masak paket bersubsidi RM1.5 juta

KLANG: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) merampas minyak masak paket bersubsidi bernilai RM1.5 juta yang cuba diseludup ke negara jiran di empat negeri dalam tempoh Januari lalu hingga semalam.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, berkata nilai rampasan itu membabitkan 61 kes di Sabah, Sarawak, Kedah dan Kelantan.

“Disebabkan itu, kita memperhebatkan penguatkuasaan dan memang ada berlaku kes di sempadan iaitu Sabah, Sarawak sebab dua negeri ini ada sempadan yang panjang dengan jiran kita.

“Juga di sempadan Kelantan dan Kedah, jadi empat negeri ini ada berlaku penyeludupan (minyak masak paket bersubsidi),” katanya pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke Carsome Certified Lab, Bandar Bukit Raja di sini hari ini.


Alexander berkata, penguatkuasaan membabitkan minyak masak paket bersubsidi itu sentiasa bergerak dan berterusan sehingga membolehkan pihaknya berjaya mengesan kesalahan itu dan membuat tangkapan seterusnya dikompaun.

Menurutnya, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sedang merangka beberapa strategi membabitkan penguatkuasaan dan pemantauan dengan mesyuarat jawatankuasa itu sedang berjalan.

“Kita ada Ops Samar, yang mana penguat kuasa kita tidak memakai uniform, sebaliknya memakai pakaian biasa untuk masuk ke mana-mana tempat bagi memastikan kejadian itu berlaku atau tidak.

“Kita juga tubuhkan jawatankuasa seperti diumumkan oleh saya dan Perdana Menteri, yang mana agensi penguat kuasa lain akan membantu KPDNHEP seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan agensi penguat kuasa lain.

“Kalau di sempadan perairan, kami tidak ada aset yang diperlukan seperti bot, jadi kami juga memerlukan daripada tentera laut, polis marin, kastam dan lain-lain.

“Ini untuk kami bentuk pasukan lebih mantap dan kukuh,” katanya.

Dalam pada itu katanya, KPDNHEP terbuka jika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ingin menjalankan siasatan jika berlaku ketirisan dalam isu berkenaan.

“Itu bergantung kepada SPRM (siasatan jika berlaku ketirisan), kita tidak kawal mereka.

“Kalau mereka terima aduan dan hendak siasat, itu terpulang. KPDNHEP tidak ada larangan, tidak ada masalah dengan itu,” katanya.

Kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan akan melakukan pengauditan dan pemutihan komprehensif membabitkan 22 pengeluar serta 305 premis pembungkusan semula minyak masak paket di seluruh negara.

Beliau turut mengarahkan penguat kuasa seperti KPDNHEP, PDRM dan ATM menggempur daripada peringkat kilang pembungkusan hingga ke sempadan negara bagi memastikan tiada penyelewengan berlaku. -BH

*Gambar sekadar hiasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *