Ada kumpulan tidak digalakkan ambil vaksin -NPRA

KUALA LUMPUR (Berita Harian): Semasa vaksin COVID19 yang ditunggu-tunggu dunia muncul bersama harapan untuk meletakkan titik noktah kepada pandemik itu menerusi imuniti kelompok, perlu diingat, masih ada kelompok yang tidak digalakkan untuk mengambilnya.

Bagi Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), badan yang mengambil tanggungjawab menjadi penentu kepada kebenaran untuk penggunaan vaksin itu, ada juga kumpulan yang tidak dibenarkan mengambilnya, termasuklah bagi vaksin COVID19 Pfizer-BioNTech yang dipanggil COMIRNATY.

Menurut soalan lazim (FAQ) di laman web NPRA mengenai vaksin COMIRNATY itu, penggunaannya kepada individu kurang daya ketahanan imun, pesakit autoimun, wanita mengandung atau menyusukan anak tidak disyorkan.

Ini disebabkan buat masa ini, bukti klinikal belum mencukupi untuk menyokong penggunaan vaksin itu dalam kalangan kumpulan berkenaan, namun saranan itu mungkin berubah, selepas lebih banyak data klinikal diperolehi.

“Ujian klinikal vaksin COMIRNATY juga tidak membabitkan peserta di kalangan wanita yang hamil atau sedang menyusukan anak … memandangkan tiada data keberkesanan dan keselamatan penggunaan vaksin ini bagi populasi itu. Pemberian itu tidak disyorkan sehingga maklumat lanjut diperolehi,” kata NPRA.

Vaksin COMIRNATY juga tidak boleh diberikan kepada individu yang mempunyai reaksi alahan kepada mana-mana bahan dalam vaksin, antaranya messenger ribonucleic acid (mRNA), lipids, polyethylene glycol, potassium chloride, potassium dihydrogen phosphate, sodium chloride, disodium phosphate dihydrate dan sucrose.

NPRA berkata, dos kedua vaksin itu juga tidak seharusnya diberikan kepada individu yang mengalami reaksi alergi alahan yang serius, selepas penerimaan dos pertama.

“Sila dapatkan nasihat doktor jika anda mempunyai sebarang bentuk alahan, masalah pendarahan, atau sedang mengambil apa-apa ubat pencair darah, sedang atau baharu selesai menerima rawatan kanser, transplan organ atau sel stem.

“Juga jika pernah dijangkiti COVID19, pernah menerima vaksin COVID19 yang lain, sama ada menerusi program imunisasi atau sebagai subjek dalam ujian klinikal COVID19, atau pernah menerima rawatan antibodi pasif bagi COVID19,” kata NPRA.

Dalam masa sama, vaksin itu yang diluluskan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) untuk individu berumur 18 tahun dan ke atas, buat masa ini.

“Ini berikutan tiada data yang mencukupi untuk menentukan keberkesanan dan keselamatan pemberian vaksin kepada golongan bawah 18 tahun. Oleh itu, kanak-kanak di bawah usia itu tidak boleh diberi imunisasi sehingga data lanjut diperolehi,” tambah NPRA.

Sementara itu, Presiden Farmasi Malaysia, Amrahi Buang, berkata orang ramai seharusnya bergantung dan hanya percaya dengan maklumat tepat di laman web NPRA itu, bukannya dengan mendengar khabar angin atau desas-desus dari negara lain.

Katanya NPRA sentiasa mengemas kini dan meminda bahagian FAQ vaksin COMIRNATY itu dengan maklumat terbaharu mengenai vaksin berkenaan, sejurus memperoleh maklumat terkini sama ada dari Pfizer sendiri, selain perkongsian data hasil kerjasama global dengan negara-negara lain.

“Bagaimanapun orang ramai janganlah membuat tafsiran sendiri. Lebih baik biar doktor pakar yang membuat keputusan sama ada boleh ambil atau tidak vaksin, pada hari pengambilan vaksin itu nanti, kerana penyakit ada pelbagai jenis dan tahap keseriusan yang berlainan.

“Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin contohnya, meskipun beliau ‘cancer survivor’ tetapi beliau akan mengambil suntikan vaksin itu kerana doktor beliau kata boleh,” katanya.

Mengenai Sinovac, beliau berkata, meskipun vaksin dari China itu akan tiba pada Sabtu ini, maklumat mengenai vaksin itu belum boleh didapati di NPRA, memandangkan ia belum lagi didaftarkan di negara ini.

“Vaksin itu akan datang ke negara ini secara pukal sebelum proses ‘fill and finish’ dibuat di kilang milik Pharmaniaga di negara ini. Kemudian baharu mohon pendaftaran kepada NPRA agar PBKD boleh mengeluarkan pendaftaran bersyarat,” katanya.

Presiden, Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar, pula berkata mereka yang tidak mempunyai sebarang penyakit kritikal dan serius, tidak seharusnya takut untuk mengambil vaksin itu memandangkan ia selamat digunakan.

“Suntikan bukannya dilakukan sewenang-wenangnya. Doktor yang menilai risiko akan tanya dan semak dahulu sejarah penyakit yang dihadapi serta alahan, sebelum membuat keputusan sama ada vaksin itu sesuai untuk diambil atau pun tidak.

“Ibu mengandung contohnya. Ada pakar berpendapat kalau pada ‘trimester’ ketiga, vaksin boleh diambil. Sebab itu, lebih baik berbincang dengan doktor bagi mendapatkan kepastian. Itu lebih baik,” katanya. – BERNAMA -SUMBER: BERITA HARIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *