Hajiji: Sabah Tidak Iktiraf Tuntutan Waris Kesultanan Sulu

KOTA KINABALU: Tuntutan dan arahan untuk membayar pampasan bernilai kira-kira RM63 bilion kepada waris Kesultanan Sulu tidak akan dan tidak pernah diiktiraf oleh kerajaan.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata, ย ini kerana Sabah merupakan sebuah negeri yang berdaulat dalam Persekutuan Malaysia.

โ€œJusteru, saya menggesa kepada semua rakyat khususnya di Sabah supaya bertenang dan membiarkan pihak perundangan Kerajaan Negeri dan Persekutuan mengendalikan perkara itu.

โ€œIa adalah satu dakwaan yang tidak masuk akal. Kedaulatan Sabah dalam Persekutuan Malaysia tidak sepatutnya berlaku dan dipersoalkan,โ€ katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Wisma Putra dan Peguam Negara Persekutuan dalam satu kenyataan bersama telah berkata bahawa Malaysia menolak perintah mahkamah timbang tara Perancis untuk membayar kira-kira RM63 bilion kepada keturunan Kesultanan Sulu.

Penimbang tara, Gonzalo Stampa, memutuskan pada 28 Februari bahawa Malaysia melanggar 1878 perjanjian antara kerajaan Sulu lama di Filipina dan wakil dari Syarikat Borneo Utara British yang pernah mentadbir Sabah sekarang.

โ€œKerajaan Malaysia tidak mengiktiraf tuntutan dan tidak mengambil bahagian dalam prosiding timbang tara yang dikatakan kerana Malaysia sentiasa mempertahankan dan telah

tidak pernah mengenepikan imuniti berdaulat sebagai Negara yang berdaulat,โ€ kata kenyataan itu. -SM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *